Varkenshouderij

Nieuws

Britten zoeken alternatief voor CO2-verdoving

De Britse Humane Slaughter Association (HSA) en het ministerie voor plattelandszaken Defra stellen gezamenlijk bijna €450.000 beschikbaar voor een onderzoek naar een meer humane manier om varkens voor de slacht te verdoven.

Volgens de HSA is de huidige methode met een hoge concentratie CO2 ‘vijandig’ voor de dieren.

De HSA is naar eigen zeggen de enige organisatie die zich wereldwijd inzet voor het op menselijke wijze behandelen van alle voor de voeding bestemde dieren, gedurende het transport en slachten. De HSA doet dat door onderzoek, opvoeding en training.

Blootstelling aan hoge CO2-concentratie

De organisatie begint nu aan een onderzoek naar een alternatief voor de directe blootstelling van varkens aan een hoge concentratie CO2 voor de slacht. "Dat is toegestaan onder de EU- en nationale reguleringen, en deze methode wordt zowel in Groot-Brittannië als in andere lidstaten van de Europese Unie toegepast", aldus de HSA.

Die verdovingsmethode is echter erg onprettig voor de varkens zelf, stelt de organisatie, die zich daarbij baseert op een onderzoek van de Farm Animal Welfare Council en een daarop volgend rapport van de European Food Safety Authority. "Het project beoogt dat elke voorgestelde methode niet alleen humaner is, maar ook praktisch en economisch haalbaar. Zo is de kans groter dat het ook op grotere schaal wordt overgenomen door de varkenssector."

Of registreer je om te kunnen reageren.