Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

Vleesvarkens geen baat bij NVWA-tropenrooster

Exporterende vleesvarkenshouders kunnen geen gebruik maken van het hitteprotocol waar de NVWA deze week mee werkt. Dat bevestigt koepelorganisatie voor de handel en transport, Vee&Logistiek.

Dit heeft een logistieke reden. In de tweede helft van de middag hoort de exporteur hoe laat de keuringsarts van de NVWA op het varkensbedrijf is. Dan hebben de (Duitse) slachterijen hun aanvoerplanning al gereed. Als een vracht met varkens toch eerder wordt gekeurd en vertrekt bij de boer is het risico groot dat deze langer dan gebruikelijk in de wachtrij staat bij de slachterij. De welzijnswinst van vroeger vertrekken, is dan weer teniet gedaan.

Garantie op reistijd

De NVWA is bereid het tropenrooster toe te passen voor vleesvarkens, mits de dienst de garantie krijgt dat de varkens niet langer dan normaal in vrachtwagen zitten. Deze garantie kan Vee&Logistiek niet bieden. Daarom vallen vleesvarkens buiten het hitteprotocol tijdens deze warmteperiode.

Verder vooruit plannen

Bij Vee&Logistiek is de hoop gevestigd op het nieuwe planningssysteem waar de NVWA mee gaat werken. De verwachting is dat dan verder vooruit wordt gepland. In de huidige situatie is een oplossing niet mogelijk.

Exporterende handelsbedrijven zeggen dat wel eerder bij de slachterij terecht kunnen, mits zij dat tijdig doorgeven. Punt is wel dat met warm weer ‘iedereen’ vroeger in de ochtend varkens wil leveren.

Eén reactie

  • WT

    Het wordt nooit wat bij de ziekelijke NVWA

Of registreer je om te kunnen reageren.