Varkenshouderij

Nieuws 4 reacties

Vion tegen Brabantse veehouderijplannen

Boxtel – Vleesconcern Vion vindt dat de Brabantse plannen voor versnelde verduurzaming veel te ver gaan en de verduurzaming van de sector de laatste jaren wordt miskend. “De varkenshouderij heeft de afgelopen jaren grote stappen gezet”, aldus Frans Stortelder, die verantwoordelijk is voor de varkensvleesdivisie. “Veel groter dan door menigeen voor mogelijk werd gehouden.”

Mogelijk uitval honderden bedrijven

Stortelder benadrukt dat de veehouderij voorloopt op emissieafspraken. Zo is de ammoniakuitstoot de afgelopen 25 jaar met 80% gedaald en de fijnstofuitstoot met meer dan 60%, aldus Stortelder. Het provinciebestuur wil onder meer dat stallen al in 2022 moeten voldoen aan nieuwe, strengere eisen voor stikstofuitstoot. Het betekent mogelijk de uitval van honderden bedrijven in Brabant.

‘Breed draagvlak voor fundamentele stappen’

Stortelder vindt dat de sector zich zeer actief verduurzaamt, niet alleen wat betreft het milieu maar ook dierenwelzijn. “Het enthousiasme waarmee varkenshouders ingetekend hebben op duurzaamheidsconcepten als De Groene Weg en Good Farming Star en nu in groten getale besluiten mee te doen aan het vraag gestuurde ketenconcept Good Farming Balance bewijst dat er een breed draagvlak bestaat om fundamentele stappen te zetten.”

Tijdspad en financiële ondersteuning

Hij wijst erop dat de varkenssector bestaat uit gezinsbedrijven die grote investeringen alleen kunnen doen als er voldoende perspectief is. De sector verdient volgens Stortelder zowel een tijdspad als de financiële ondersteuning verdere stappen te zetten. “Mede gezien het feit dat de Brabantse varkenshouderij voorloopt op de afspraken op gebied van uitstoot, zou de oorspronkelijke streefdatum van 2028 behouden moeten blijven,” aldus Stortelder.

Laatste reacties

 • Tinus1

  Laat ze dat dan morgen inspreken netals de Rabobank, misschien kunnen zij de politiek wel beïnvloeden wat de gewone boer oogenschijnlijk niet kan... en niet dit nu zeggen om daarna je handen in onschuld te wassen....."de hebben er toch iets van gezegd" ,een gemiddeld Statenlid leest echt niet de boerderij.

 • Jan Cees Bron

  Daan, je hebt waarschijnlijk gelijk. Tegelijk is het al opmerkelijk dat partijen als Rabobank, Agrifirm en Vion die ook erg afhankelijk zijn van goede banden met de politiek zich zo stevig uitspreken over de kwestie.

 • H.Grotenhuis1

  Bij de complete agribusiness is 'het hemd nader dan hun rok', al hun verdienmodellen staan compleet op omvallen en daarom ageren ze nu ook.
  Al die jaren hebben ze weggekeken maar wegkijken kan nu niet meer, er moet nú iets veranderen.

 • JKr

  Als elke bedrijfstak net zoveel over zich heen gestort krijgt als de agrarische sector dan blijft er niets over in Nederland en zal de economie 50% in de min duiken. Wie betaald dan de zorg, de postcodeloterij???? Er moet eerst armoede ontstaan willen wij nog gewaardeerd worden. De vliegvakantie heeft de voorkeur boven fatsoenlijk eten. Eens houd het op.

Of registreer je om te kunnen reageren.