Varkenshouderij

Nieuws

Veel belangstelling voor Good Farming Balance

“Er is veel animo onder varkenshouders om deel te nemen aan ‘Good Farming Balance’.” Dat zegt Frans Stortelder, COO van de divisie varkens van Vion Food Group.

Het bedrijf heeft momenteel meer offertes uitstaan bij varkenshouders dan vooraf was ingeschat. “We verwachtten dat de opzegtermijn van één jaar veel weerstand zou oproepen. In de praktijk blijkt dat onze leveranciers het belang van continuïteit voor Vion en voor zichzelf goed begrijpen en accepteren”, vertelt Stortelder.

Prijsgarantie

De directeur verwacht dat een groot deel van de offertes tot een overeenkomst leiden: “Dat komt mede door het ‘Prijs Index Garantiesysteem’ (PIG), waarmee een prijs wordt gegarandeerd die gebaseerd is op een mandje van representatieve internationale noteringen. Het geeft varkenshouders vertrouwen en haalt ze over de streep om een leveringscontract te sluiten. Vrijwel alle varkenshouders kiezen dan ook voor dit uitbetalingssysteem”, legt Stortelder uit.

Naast het PIG kunnen varkenshouders kiezen voor de huidige uitbetalingsprijs en een Lange Termijn Prijs (LTP). Er worden nog geen varkens geleverd op basis van de LTP-prijs. Vion heeft op een studiebijeenkomst uitleg gegeven over dit prijssysteem. Gezien de reacties verwacht het bedrijf dat een aantal varkenshouders een deel van hun varkens af zal gaan leveren met een vaste prijs voor langere tijd.

Drie aflevermodules

Naast de verschillende prijssystemen kiezen varkenshouders één van de drie aflevermodules, basis, breed en robuust. Uit de inschrijvingen blijkt dat de meeste belangstelling uitgaat naar de modules breed en robuust.

Of registreer je om te kunnen reageren.