Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

Hogan: varkenssector maakt zich afhankelijk van China

De Europese varkenshouderij dreigt zich over te leveren aan China. De afzet aan China is zo groot, dat de sector groot gevaar loopt als China een andere weg zoekt, zegt EU-landbouwcommissaris Phil Hogan.

Brussel – De Europese varkenshouderij dreigt zich over te leveren aan China. De afzet aan China is zo groot, dat de sector groot gevaar loopt als China een andere weg zoekt, zegt EU-landbouwcommissaris Phil Hogan.

“Het is van belang dat de sector gaat diversifiëren”, aldus Hogan in debat met het Europees Parlement. Hogan reageerde op vragen van de Nederlandse Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik, die naar aanleiding van publicaties in de Duitse pers vragen over de Europese afhankelijkheid van China stelde.

Hogan zei dat de varkenshouderij in dezelfde crisis kan belanden als gebeurde toen Rusland zich als afnemer van de Europese markt terugtrok. “We moeten voorzichtig zijn”, aldus Hogan.

Importkrimp van bijna 17%

China is een belangrijke afnemer van Europees varkensvlees en de Europese Unie is de belangrijkste buitenlandse leverancier van China. Hoewel de afzet in de eerste vier maanden van dit jaar terugloopt vergeleken met dezelfde periode van vorig jaar, is het land goed voor een kleine 40% van de totale uitvoer aan varkensvlees uit de EU. China importeerde in deze maanden 488.511 ton aan Europees varkensvlees. In de eerste vier maanden van 2016 was dat nog 587.954 ton. Een krimp van bijna 17%.

De voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), verwacht dat de Chinese varkensvleesimport dit jaar met 12% toeneemt ten opzichte van 2016. Maar het heeft er alle schijn van dat deze groei met name door de Verenigde Staten en Canada ingevuld gaat worden.

Eén reactie

  • John*

    vorig jaar lag er nog heel wat in de vriezers wat naar China uitverkocht is.. nu zijn staan de voorraden op nihil en is er gewoon niet meer te verkopen.. De VS zijn nu ook uitverkocht gezien de prijzen daar. Er komt een mooie periode aan voor de varkensprijzen!

Of registreer je om te kunnen reageren.