Varkenshouderij

Nieuws

China importeert 12% meer varkensvlees in 2017

De Chinese varkensvleesimport stijgt dit jaar met 12% ten opzichte van 2016. Dat voorspelt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

2017 is het derde achtereenvolgende jaar waarin de invoer van varkensvlees flink groeit, ondanks dat de consumptie in China dit jaar daalt met 3,2% van 54,3 miljoen ton naar 52,6 miljoen ton.

De Chinese varkenssector zelf staat flink onder druk sinds 2014 vanwege milieuwetgeving. De inlandse varkensvleesproductie daalt in 2017 met 3,9% naar 49,8 miljoen ton. Dat is 10% minder dan in 2014.

Europe blijft grootste leverancier

Europa blijft de grootste leverancier van varkensvlees in China, maar ziet het exportvolume niet toenemen ondanks de grotere vraag. Met name de Verenigde Staten, Brazilië en Canada voeren de export naar China op om de toenemende Chinese varkensvleeshonger te stillen.

De FAO voorspelt dat de totale export door de VS dit jaar met 8,4% stijgt door een groeiende afzet naar China en Mexico. Brazilië exporteert dit jaar ongeveer 10% meer door een stijgende afzet naar China en naar de buurlanden Chili, Argentinië en Uruguay. Canada ziet haar totale varkensvleesexport groeien met 3,6%, de dalende uitvoer naar de VS wordt ruimschoots gecompenseerd door een groeiende export naar China.

Varkensvleesproductie daalt

De wereldwijde productie van varkensvlees daalt dit jaar met 0,8% naar een totaal van 114,7 miljoen ton. Daarmee is 2017 het derde jaar op rij waarin de varkensvleesproductie op de wereld daalt. China is de grootste varkensvleesproducent en -consument en produceert bijna de helft van al het varkensvlees op de wereld. Daardoor bepalen de ontwikkelingen in China de varkensmarkt in grote delen van de wereld.

Tegenover de daling van de Chinese productie staat een stijging van de Aziatische productie in Vietnam, de Filipijnen en Zuid-Korea. De VS produceren dit jaar 11,8 miljoen ton varkensvlees. Dat is 4,6% meer dan in 2016. Ook in Brazilië en Canada stijgt de productie door de toenemende internationale vraag. In Mexico stijgt de productie met 3% naar 1,4 miljoen ton. Rusland is hard op weg om zelfvoorzienend te worden. De FAO denkt dat de Russen dit jaar 3,6 miljoen ton varkensvlees produceren, een stijging van 5%. De productie in de Europa stabiliseert op een volume van 23,3 miljoen ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.