Varkenshouderij

Nieuws 5 reacties

‘Wet veedichte gebieden in strijd met EU-recht’

De interimwet veedichte gebieden slaat volgens de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) de plank volledig mis.

Het wetsvoorstel van staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken geeft provincies mogelijkheden om grenzen te stellen aan de omvang van de veehouderij in veedichte gebieden, in verband met het leefklimaat van de platteland. De wet werd via internetconsultatie tot en met 23 mei voorgelegd voor reacties.

Maximum aantal dieren in strijd met EU-verdragen

Het stellen van een maximum aantal dieren is volgens POV-voorzitter Ingrid Jansen in strijd met Europese verdragen. Het Verdrag betreffende de Werking van de Europese Unie (VWEU) is er volgens Jansen op gericht de productiviteit van de landbouw toe te laten nemen en markten te stabiliseren. “En het is, met het oog op de Rechten van de Mens, zelfs discutabel of een overheid zich mag mengen in het eigendom van veehouders.”

De POV vindt dat, nu het accent in de wet is verschoven van gezondheid naar ‘kwaliteit van de leefomgeving’, emissies centraal moeten staan en niet dieraantallen. Van Dam wijzigde de basis van de wet vanwege onvoldoende wetenschappelijke basis voor het volksgezondheidsargument.

Overbodige wet

De POV vindt de wet overbodig. “We hebben namelijk al de Waterwet, Wet bodembescherming, Meststoffenwet, Activiteitenbesluit, Wet milieubeheer, Wet geurhinder Wet natuurbescherming, Programmatische Aanpak Stikstof (PAS), Besluit emissiearme huisvesting, Gezondheids- en welzijnswet voor dieren en de Wet dieren”, aldus Jansen.
Van Dam gaat het wetsvoorstel bespreken met gemeenten en provincies en in het kabinet voordat het naar de Raad van State gaat voor advies. Of en wanneer hij het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer stuurt is nog onduidelijk. Op de consultatie hebben 55 mensen, organisaties en regionale overheden gereageerd.

Laatste reacties

 • JKr

  Als er een grens gesteld wordt aan een bedrijf. Laat de overheid dan een schadevergoeding betalen voor deze claim. Wordt de claim uitgekeerd is er ook een mogelijkheid voor sloop overtollige bebouwing.

 • John*

  of in plaats van al die wetten eens met zijn allen aan tafel en werken aan wet waar we de komende 10 jaar mee vooruit kunnen. Van al dat knip en plakwerk worden we niets wijzer..

  inventariseer nu eens de wensen van de ondernemers, de omgeving, consument en maatschappij. Stel hier een beeld uit samen hoe de landbouw er over 10 jaar uit hoort te zien en maak op deze basis wetgeving en de nodige regelingen om dit voor elkaar te krijgen, Er zijn echt wel ondernemers die tegen een fatsoenlijke vergoeding plaats willen maken voor een ander, er zijn ook ondernemers die willen blijven innoveren en groeien. Maak voor beide groepen regelingen waar ze aan deel kunnen nemen en ik zie een mooie toekomst tegemoet met plaats voor iedereen!

 • Schraar

  Op dit moment worden de gebieden met de meeste intensieve veehouderij nog steeds intensiever. Het is goed als deze wet er komt om hier eens paal en perk aan te stellen. Genoeg is genoeg.

 • wienbemelmans

  als iemand wil uitbreiden moet hij dat zelf weten hij moet dat ook zelf betalen.
  maar in dit land kan elke idioot zich overal mee bemoeien en zeggen hoe de ondernemer het moet doen, ik vind het te gek voor woorden.

 • Tinus1

  @shraar, als je even wacht treed de stoppersregeling in werking, loopt een grote groep tegen het pensioen aan. Waarschijnlijk ga je afvragen waar al die huidige commotie voor nodig was. Het enige waar het voor zorgt is dat jonge gasten ervoor bedanken.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.