Varkenshouderij

Nieuws 4 reacties

Stalkeuring vleesvarkens nog niet praktijkrijp

Vanaf 1 juni is in theorie de stalkeuring voor vleesvarkens weer mogelijk.

In theorie, want de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft de huidige elektronische oormerken nog niet erkend als slachtblik. Erkenning hiervoor staat pas volgende week op de planning tijdens een overleg van Vee&Logistiek Nederland met de NVWA. Naast dat het onderwerp stalkeuring voor varkens aan de orde komt is ook de vakantieplanning van de keuringsdierenartsen een punt van aandacht.

Onvoldoende NVWA-keuringsdierenartsen

Vooral in Noord-Nederland melden exporteurs dat de herintroductie van de stalkeuring een voordeel in de zomer kan opleveren. De zomervakantie komt dichterbij en de handelaren vrezen wederom een tekort aan NVWA-keuringsdierenartsen. Door deze onderbezetting moeten vrachten op het laatste moment worden verschoven of zelfs geannuleerd worden.

Elektronisch oormerk extra kostenpost

Een voorwaarde voor de herintroductie van de stalkeuring is het elektronisch kunnen uitlezen van individuele dieren. Het gebruik van elektronische oormerken is in de vleesvarkenshouderij nog geen gemeengoed en aan een elektronisch oormerk is een extra kostenpost van 40 tot 50 cent per stuk verbonden. Kosten die de varkenshouder niet in de varkensprijs terugziet. Ook moeten de kinderziektes met de oormerken nog worden opgelost worden, zoals het verlies van de merken.

Stalkeuring geeft varkenshouder flexibiliteit

Een varkenshouder kan per vracht van 200 vleesvarkens een kwartier besparen op de keuringskosten. Dat is met een NVWA-uurtarief van € 41,13 per kwartier niet kostendekkend voor een elektronisch oormerk. Een stalkeuring maakt het ophalen van varkens wel flexibeler. De exporteur hoeft niet meer te wachten op een keuringsdierenarts en kan hierdoor ook in het weekend en op Nederlandse feestdagen rijden.

Proef elektronische oormerken

Om de proef met elektronische oormerken tot een succes te maken moeten meer partijen in de sector meedoen. Exporteurs zien wel kansen voor de elektronische oormerken voor het gebruik in concepten of het volgen van groei van individuele dieren, maar dit is niet allemaal op 1 juni gereed.

Laatste reacties

 • JKr

  Bij een elektronisch oormerk zal het laden sneller gaan, is een voordeel. Een handeling minder is toch positief mbt dierenwelzijn, geeft de overheid vast wel subsidie op. Oh nee, kosten zijn altijd voor ons!

 • WGeverink

  Stalkeuring is met oog op biosecurity hartstikke niet meer van deze tijd.

 • BPM

  Helemaal eens met WGeverink. Wil ze niet de stal in hebben!!

 • glaasje

  Mensen van de theorie, hebben van de praktijk totaal geen verstand. En daar hebben we als mensen van de praktijk met dierhouderijen verschrikkelijk veel last van. Zie al die ellendige onzinnige onwerkbare regel en wetgeving.

Of registreer je om te kunnen reageren.