Varkenshouderij

Nieuws

Sensordata sporen zieke dieren voortijdig op

In de toekomst kunnen varkenshouders zieke dieren identificeren voordat klinische symptomen zichtbaar zijn. Dat zegt Jürgen Vangeyte, wetenschappelijk directeur agrarische productie bij het Vlaamse Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (Ilvo).

Vangeyte presenteerde zijn onderzoeksresultaten op de tweedaagse internationale innovatiebeurs GFIA in Utrecht.

Sensordata in toekomst noodzakelijk

Volgens de wetenschapper maken de groei van varkensbedrijven en de stijgende productiviteit per arbeidskracht op bedrijven het gebruik van sensordata in de bedrijfsvoering noodzakelijk.

Het Ilvo deed onderzoek naar het eet- en drinkgedrag in relatie tot diergezondheid. Daartoe rustten zij de voerbak en de drinkplaats uit met een antenne die de varkens registreert aan de hand van een chip in het oornummer. Uit de analyse van de data blijkt dat zieke dieren zonder klinische symptomen al wel minder vaak eten en drinken. Via sensordata krijgen dierverzorgers een melding wanneer het aantal bezoeken om te eten en te drinken afwijkt van het normale niveau van dat dier. Op die manier kunnen zieke dieren eerder worden gesignaleerd en behandeld, voordat de klinische symptomen worden waargenomen.

Foto:  Ronald Hissink
Foto: Ronald Hissink

Sensordata geven inzichten

Uit het onderzoek blijkt dat dieren die vroegtijdig een behandeling krijgen met eventueel antibiotica daar snel op reageren door weer frequenter de eet- en drinkplek te bezoeken. Naarmate de tijd tot de volgende behandeling verstrijkt, neemt het aantal bezoeken weer licht af. Na elke volgende behandeling stijgt de frequentie van de bezoeken richting het voor dat dier normale niveau. Uit analyse blijkt dat het ‘normale’ niveau voor elk individueel dier verschilt, met sensordata is dat inzichtelijk te maken.

Of registreer je om te kunnen reageren.