Varkenshouderij

Nieuws 5 reacties

Regeling fosfaatreductie varkenshouderij opent 29 mei

De regeling fosfaatreductie varkenshouderij gaat aanstaande maandag open. De regeling is bedoeld om in 2017 op vrijwillige basis 1 miljoen kilo minder fosfaat uit varkensmest te produceren.

Dat kan door de aankoop van voer met minder fosfaat. Dit voer is duurder dan conventioneel voer. Varkenshouders worden gecompenseerd voor de extra kosten. Hiervoor is bijna € 4 miljoen beschikbaar.

De regeling valt onder verantwoordelijkheid van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV). De uitvoering van de regeling gebeurt door POV in samenwerking met Flynth adviseurs en accountants. Varkenshouders die willen deelnemen, kunnen zich van 29 mei tot en met 26 juni aanmelden op de websites van de POV en Flynth.

Voorwaarde voor deelname

Voorwaarde voor deelname is dat inzichtelijk wordt gemaakt hoeveel minder fosfaat in 2017 per dier wordt aangevoerd dan in 2016. Bedrijven die bijproducten en losse grondstoffen voeren, kunnen ook deelnemen aan de regeling.

Alleen de reductie van fosfor via het mengvoer telt mee voor de compensatie. Om mee te kunnen doen moet per bedrijf minimaal 100 kilo fosfaat gereduceerd worden. De maximale reductie die meetelt voor de vergoeding is 15%.

Elk BRS-nummer geldt als een apart bedrijf en moet apart aangemeld worden voor deelname. Varkenshouders moeten bij de intekening aangeven hoeveel fosfaat zij verwachten te reduceren. Als op het eind blijkt dat zij minder dan 80% daarvan gehaald hebben, dan wordt de premie gehalveerd.

Twee tarieven voor tegemoetkoming

Binnen de regeling gelden twee tarieven voor de tegemoetkoming. Deze zijn gebaseerd op het niveau van bruto fosfor in het mengvoer in 2016. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen zeugen en vleesvarkens (zie tabel). De gedachte hierbij is dat bedrijven met veel bruto fosfor in het voer makkelijker een fosfaatreductie kunnen halen dan bedrijven met weinig bruto fosfor in het voer. Eén kilo fosfor in het voer komt overeen met 2,29 kilo fosfaat.

Bij bedrijven met zeugen en vleesvarkens waarbij uit het voerjaaroverzicht niet is af te lezen voor welke diercategorie het voer is bestemd, wordt de reductie op bedrijfsniveau berekend. Zij krijgen een vergoeding van € 3,50 per kilo gereduceerd fosfaat. Bedrijven die uitsluitend speenbiggen houden, kunnen niet deelnemen aan de regeling. Dat geldt ook voor bedrijven die voer afnemen van een buitenlandse voerleverancier die zijn voerjaaroverzichten niet bij RVO.nl registreert.

Laatste reacties

 • gradje1966@

  Sinds 1983 veel meer varkens in Nederland en melkvee zijn er 800.000 . minder
  Wat de varkens gegroeid is sinds 1983 kunnen ze ook inleveren D.M.V opkoop
  varkensrechten bij bedrijven die op willen houden en onverkoopbaar zijn.
  Zo hebben deze mensen geld om de rommel op te ruimen er is minder fosfaat ,minder varkens dus betere prijzen ieder blij.

 • zon

  @gradje,
  volgens de cbs gegevens van 1983 en nu zijn er vrijwel een gelijk aantal varkens in NL.

 • nelis

  vrije marktwerking noemen ze dit Gradje.
  Wat opkoop enz. grote onzin, dat de rundvee dit principe nog niet kent is hun probleem.
  Weer mag de varkenshouderij het probleem van de rundvee mee oplossen.
  Ik heb dit al voorspelt voordat ze vrij mochten gaan melken. Ik werd toen uitgelachen. Maar zelf een probleem gecreëerd dan ook zelf oplossen.
  En die zogenaamde vergoeding kost weer meer als dat het oplevert.
  (mindere technische resultaten)

 • Bennie Stevelink

  @nelis, als gevolg van de POR produceert de varkenshouderij momenteel boven hun fosfaatplafond. Daar moeten ze weer onder. Dit probleem is niet veroorzaakt door de melkveehouderij maar door de varkenshouderij zelf.

 • A.Pekkeriet

  varkenssector zit in 2016 keurig onder zijn eigen plafond ook met de por regeling.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.