Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

Reclame Code Commissie vindt film Vion misleidend

De Reclame Code Commissie (RCC) vindt dat de film die Vion Food Group op haar website had staan over het slachtproces van varkens, misleidend.

Daarmee stelt zij Stichting Varkens In Nood (VIN), die een klacht over de film indiende, in het gelijk. De RCC komt tot haar oordeel, omdat de slachterij in de film aangeeft dat zij het proces ‘stap voor stap’ in beeld brengt, terwijl geen beelden zijn te zien van het verdovingsproces.

“In de video wordt de indruk gewekt dat de varkens direct nadat zij de verdovingsinstallatie zijn ingelopen er bewusteloos weer uitrollen. Niet is weersproken dat het in werkelijkheid ongeveer vijftien seconden duurt alvorens de varkens door het CO2-gas bewusteloos raken en tot die tijd stress en ademnood ondervinden”, staat in de uitspraak te lezen.

‘Essentiële informatie voor consumenten ontbreekt’

De RCC is van mening dat hierdoor essentiële informatie voor consumenten ontbreekt. VION verwijderde de film al voor de uitspraak van de RCC van haar website, vanwege de kritiek van VIN. Het bedrijf gaat niet in beroep tegen de uitspraak van de RCC. Een woordvoerder laat weten dat het nog niet bekend is of VION een nieuwe film met beelden van het verdovingsproces gaat maken.

Een soortgelijk filmpje staat op de site van VION Duitsland.

 

Eén reactie

  • farmerbn

    Je kunt toch stapjes van 20 seconden hebben? Zo zie je maar weer; Het is nooit goed. Op het journaal laten ze nooit enge beelden zien en deze rechter wil dat juist wel. Rare snuiter.

Of registreer je om te kunnen reageren.