Varkenshouderij

Nieuws 2 reacties

Nederland exporteert meer biggen

De export van biggen groeit. De vraag vanuit Polen daalt fors.

Nederland heeft in het eerste kwartaal van 2017 ruim 1,6 miljoen biggen geëxporteerd. Dat zijn ruim 43.000 biggen dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Meer biggen naar Duitsland

Duitsland is met 1,12 miljoen de grootste afnemer van Nederlandse biggen. De Duitse varkenshouders importeerden ten opzichte van vorig jaar bijna 50.000 biggen meer. Ook gingen flink meer biggen de grens over naar België. In totaal 211.722 dieren, tegenover 182.876 in de eerste dertien weken van vorig jaar.

In Polen is het volgens handelaren voornamelijk Denemarken dat de klok slaat.

Fors minder biggen naar Polen

De exportcijfers richting Polen vallen op in negatieve zin. Vorig jaar gingen in het eerste kwartaal 86.631 biggen naar dat land, maar dit jaar zijn dat er 31.817. Een krimp van meer dan 50.000 dieren. In Polen is het volgens handelaren voornamelijk Denemarken dat de klok slaat.

Andere afzetmarkten

Door de flinke krimp van de export richting Polen, zijn een aantal landen het Oost-Europese land voorbij gestreefd. Spanje importeerde 69.461 Nederlandse biggen. Een lichte krimp ten opzichte van vorig jaar. Italië voerde juist meer biggen uit Nederland in; 40.646 om 50.142 dieren. In Oost-Europa zijn Hongarije (50.354 biggen) en Roemenië (39.094 biggen) nu de belangrijkste markten voor Nederlandse exporteurs.

Laatste reacties

  • eenvoudige boer

    Toch wel een unieke prestatie. 4 % minder zeugen dan vorig jaar en 3 % meer biggenexport. Of zouden er nu veel mestplaatsen leeg staan in Ned. met die dure biggenprijzen.

  • John*

    dat laatste is het geval. ook gesloten bedrijven die besloten hebben om de varkens 'zwaar' te maken en een paar koppels biggen te verkopen. over het algemeen is dat wel zo dat de varkens zwaarder worden omdat er geen biggen zijn die de varkens de stal uitduwen.. De aantallen geslachte varkens zullen wel dalen maar dat wordt beperkt door de kilogrammen.

Of registreer je om te kunnen reageren.