Varkenshouderij

Nieuws 8 reacties

Klacht bij NVWA over varkenstransport

Stichting Varkens in Nood heeft bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een klacht ingediend tegen varkenstransporteurs en slachterij Vion.

Dit vanwege een video die gemaakt is van transportwagens die wachten voor de slachterij van Vion in Boxtel.

Volgens Varkens in Nood bezwijken de varkens bijna onder de hitte en moesten de chauffeurs met volgeladen wagens lang wachten voor de slachterij. In het filmpje zijn twee transportwagens met trailers te zien die op een landweg onder de bomen staan te wachten.

Vion: hitteprotocol toegepast

Irene Gloudemans, woordvoerder van Vion, zegt in reactie dat Vion de afgelopen dagen het hitteprotocol zoals afgesproken, heeft toegepast. “We vinden dat Varkens in Nood een veel te negatief beeld schetst”, aldus Gloudemans. “We doen er alles aan om het dierenwelzijn te borgen.”
Vrijdag 26 mei en maandag 29 mei werden vanwege de warmte, zoals afgesproken en volgens protocol, extra maatregelen toegepast. Waaronder het vroeger laden van varkens, het met water koelen van het asfalt onder vrachtauto’s op de slachterijterreinen en het plaatsen van grote ventilatoren naast de vrachtauto’s op de slachterijterreinen.

Doel is ook om tijdens deze warme dagen de wachttijden zo veel mogelijk te beperken door te werken met een strakke tijdsplanning. Bij vrachtauto’s met dieren die toch stilstaan, worden samen met de chauffeurs extra welzijnscontroles uitgevoerd. Bovendien worden alle varkens individueel gecontroleerd bij het lossen om te zien of de maatregelen goed werken.

Laatste reacties

 • Marco22

  Nou nou, vanuit je eigen auto al rijdend filmen en je conclusie klaar hebben "ze zijn er heel slecht aan toe". Luiken staan open ventilatoren draaien volop. Menig hond in de auto met de raam op een kier heeft het slechter.
  Dit is schoolvoorbeeld van framen. Niks aan de hand maar de comentaar onder de beelden suggereren of het een hel is. Filmpje opsturen naar varkens in nood, hoppa aan de grote klok ermee. En zie daar OPHEF.

 • Wanneer valt iets onder laster ? Er is een publiek oordeel gevormd, zonder te checken. Het lijkt op een soort "padvinder" die die dag nog een goede daad meent te moeten doen. Zo gaat het ook met de "dierenhulplijn" , je geeft een zgn klacht door en voelt je "de held van de dag". Er vindt géén terugkoppeling naar melder dat het een "foutmelding" was, dus morgen meldt zo iemand weer "iets", kan ongestraft !

 • qwertyuiop

  wat schiet ik er als lezer van dit vakblad met deze informatie van op??
  moet een redacteur van de pluimvee zulks nieuws zo opblazen en wat schiet je daar nou mee op.
  wou al langere tijd de boerderij opzeggen maar ga het nu tocht doen.
  daar is dan die 500 euro per jaar weggegooid geld.
  bericht informatief nieuws of anders niks.

 • JKr

  Als je dit leest weet je meteen dat ze zomaar wat schrijven en liegen. Het zou buiten 34 graden zijn, deze temperaturen zijn op die dagen niet gehaald. Geen aandacht aan schenken of zoals eerder gemeld aanklagen voor laster. De filmer zelf zit in de auto met airco en deze hypocrieten gaan niet met het openbaar vervoer alles voor het milieu en dierwelzijn, als je goed luistert hoor je een hond op de achterbank in de auto ook hard hijgen. Als die het maar overleeft in de auto met zulk soort mensen. Dit soort mensen staan te filmen als een klein meisje in elkaar geslagen wordt door 2 tieners, zelf helpen ho maar. Waarom spreken ze de chauffeur niet aan, als ze denken dat er iets mis is.

 • glaasje

  Nummer bord op nemen van de filmer

 • WGeverink

  Tja, In Nederland is het bijna nooit heet en bijna nooit koud. Behalve waterkoud dan. Het lijkt er op dat telkens als de hitte of de kou toeslaat opnieuw geleerd moet worden hoe er mee om te gaan. De varkens op de vrachtwagen zijn idd warm. In plaats van een beetje treuzelen in de schaduw van de bomen moet er om de situatie te verbeteren toch echt het gas ingetrapt worden. In heet weer kun je beter geen aanhangers gebruiken want dat is gepruts en duurt veel te lang. Zorg dat alle papierwerk klaar is en daarna is het laden en onmiddelijk rijden met de handel.

 • drikhend

  Het is heel goed dat er mensen zijn die oog voor problemen met dieren hebben . En er ook iets aan willen veranderen . daar moeten wij als agrarisch en aanverwant bedrijfsleven blij mee zijn . Maar mijn indruk is dat veel van mensen eigenlijk de veehouderij weg willen hebben . Aangifte doen of verklikken bij NVWA of net wie . geeft geen blijk van samen de schouders er onder en probleem groot of klein pakken we aan .Denk mee met de transporteur ,slachterij , boer enz. Probeer bij deze als serieus meedenker, oplosser enz .Een vinger in de pap te krijgen en begrip voor bepaalde zaken die spelen . Denk mee praat mee beslis mee. En dat geld voor de landbouw ook laat deze mensen indien serieus mee denken , mee praten en indien mogelijk mee beslissen in bepaalde zaken . Uit eindelijk zullen we als veesector het afleggen tegen mensen die anders willen en denken .Wij worden in aantal minder en hun in aantal meer . Tel daar de welvaart bij . Voor de honger hebben ze ons op dit moment niet nodig .ElkAAR PROBEREN TE VINDEN EN SAMEN HET PROBLEEM BENOEMEN EN PROBEREN OP TE LOSSEN ZONDER ELKAAR HET SLECHTSTE TE WENSEN

 • harryy

  Vrachtwagens niet stil laten staan maar rond laten rijden en op afroep naar binnen halen en direct lossen is een goede oplossing. Slachterij moet hiervoor passende vergoeding voor betalen.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.