Varkenshouderij

Nieuws

Britse varkenshouders willen importheffing

De National Pig Association (NPA) wil een invoerheffing op varkensvlees uit de EU, als tegenmaatregel voor een soortgelijke heffing voor Brits varkensvlees.

Dat suggeert de bond in zijn manifest voor de landelijke verkiezingen op 8 juni aanstaande. Daarmee lijkt de NPA zijn standpunt, dat enkel vrije handel tussen Engeland en de EU na Brexit het uitgangspunt moet zijn, te verlaten.

Nu de gesprekken over Brexit dichterbij komen, wordt duidelijk dat een vrije handel misschien niet mogelijk is. Met name van EU-zijde wordt benadrukt dat de uittreding eerst moet worden geregeld, voor er over een nieuw handelsakkoord kan worden gesproken. De NPA houdt rekening met de mogelijkheid dat Brits varkensvlees na Brexit met een importheffing wordt belast door de EU.

Waarschuwing toelaten vlees uit derde landen

In het manifest wordt gesteld: ‘Voor de handel na Brexit onderstrepen we opnieuw het belang van behoud van tariefvrije handel met de EU-markt. Maar als er toch EU-tarieven komen, dan moet de invoer uit die EU naar ons land met gelijke tarieven worden getroffen’. Verder waarschuwt de NPA voor het toelaten van vlees uit derde landen die minder hoge eisen stellen aan dierenwelzijn en volksgezondheid. ’We moeten niet instemmen met akkoorden die tot oneerlijke concurrentie leiden en we moeten blijven vechten voor vergelijkbare standaarden’, schrijft de bond in zijn manifest.

Wederzijdse importheffingen treffen niet alleen de Britten zelf, maar raken ook Nederlandse en Deense varkenshouders. Engeland exporteerde in het eerste kwartaal van dit jaar 120.000 ton varkensvlees, waarvan 32.500 ton naar EU-landen. Daarnaast nam de EU ook een kleine 4.000 ton af van de 19.750 ton uitgevoerde offval dat voor de rest grotendeels naar China gaat.

Tekort op handelsbalans

De invoer van varkensvlees kwam uit op 252.700 ton, wat betekent dat er een tekort van meer dan 130.000 ton op de ‘handelsbalans’ bestaat. Denemarken leverde daarvan 47.800 ton vers en diepgevroren varkensvlees. Daarnaast leverden de Denen 20.700 ton bacon en ham en 3.200 ton schouders. Nederland leverde in het eerste kwartaal bijna 13.200 ton varkensvlees, 25.200 ton bacon en ham en 4.725 ton aan worstjes.

Of registreer je om te kunnen reageren.