Varkenshouderij

Nieuws

Saldo’s varkenshouderij hoger dan vorig jaar

Varkenshouders zijn het jaar 2017 van start gegaan met aanzienlijk hogere saldo’s dan vorig jaar.

Uit cijfers van Wageningen Economic Research (WER) blijkt dat een standaard zeugenbedrijf (een bedrijf met 700 zeugen) in het eerste kwartaal van 2017 een saldo heeft behaald van € 168.896. Dit saldo ligt € 100.000 hoger dan in het eerste kwartaal van 2016. Het saldo in het eerste kwartaal is ook € 80.000 hoger dan het langjarig gemiddelde (2007-‘16).

Opbrengsten hoger, kosten vrijwel gelijk

Het saldo voor de zeugenhouders ligt sinds mei 2016 boven het langjarig gemiddelde. Het hogere saldo is vooral toe te schrijven aan meer opbrengsten, 46% hoger ten opzichte van vorig jaar. Dit terwijl de kosten ongeveer gelijk bleven, met een kleine stijging van 1%.

In deze kosten is de niet onbelangrijke kostenpost mestafzet niet meegenomen. De verkoopprijs van biggen is het afgelopen maanden gestegen tot gemiddeld € 61 per dier in maart, het hoogste niveau sinds februari 2001. De afzet van biggen loopt goed, mede dankzij een gunstige vleesvarkensprijs.

Vleesvarkenshouder profiteert minder van prijsstijging

Ondanks de fors hogere biggenprijzen heeft een standaard vleesvarkensbedrijf, een bedrijf met gemiddeld 2.000 vleesvarkens, in het eerste kwartaal van 2017 een saldo van € 26.152 behaald. Een stijging van 23% van de opbrengsten, maar ook een forse stijging van de kosten met 19% zorgen daarvoor.

De zeugenhouders profiteerden het eerste kwartaal meer van de stijging van de biggenprijzen dan de vleesvarkenshouders van de stijging van de vleesvarkensprijzen. De grote vraag naar varkensvlees vanuit China houdt de saldi van de vleesvarkenshouders het eerste kwartaal nog positief.

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij op Maat:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.