Varkenshouderij

Nieuws 2 reacties

Rusland belooft importban varkensvlees te stoppen

Rusland belooft dat het zich zal houden aan de WTO-uitspraak over de importban voor Europees varkensvlees.

De geschillencommissie van de wereldhandelsorganisatie oordeelde eerder dat Rusland geen varkensvlees uit de hele EU mag weren vanwege Afrikaanse varkenspest. De Russen deden de belofte zich hier aan te houden naar aanleiding van de mededeling van de geschillencommissie. Die verwacht dat Rusland zorgt voor een snelle en correcte uitvoering van het oordeel van de commissie. Dat meldt Agra Europe.

Rusland: uitspraak uitvoeren kost tijd

Volgens de Russen vraagt het implementeren van de uitspraak wel enige tijd en wil hier met de Europese Unie over in conclaaf. De EU is op haar beurt bereid om het tijdspad te bespreken, maar vindt een lange termijn niet nodig, omdat er geen wetswijzigingen nodig zijn om de export van varkens en varkensvlees naar Rusland te hervatten.

Eerder dit jaar stelde de geschillencommissie van de WTO de EU in het gelijk in vrijwel al haar bezwaren tegen de Russische importban voor varkens en varkensvleesproducten. De oorsprong van dit geschil gaat terug naar begin 2014 toen Rusland de grenzen sloot vanwege Afrikaanse varkenspest in Polen, Letland en Litouwen. Deze importban werd een half jaar later gevolgd door een algemeen handelsembargo van Russische kant, dat nog steeds van kracht is.

Alleen export producten met lage economische waarde

Hierdoor blijven de Europese exportmogelijkheden, hoewel Rusland gehoor geeft aan de WTO, beperkt tot onderdelen die niet onder het algemene handelsembargo vallen. In de praktijk betekent dit dat alleen de export van producten met een lage economische waarde zoals vetten en offal mogelijk word, op het moment dat Rusland de daad bij het woord voegt. Het algemene handelsembargo blijft onverminderd van kracht, gezien de ontwikkelingen in de Oekraïne.

Laatste reacties

  • jan4072

    Nou Erik met deze titel erboven is dit nu wat verstaan wordt onder "blij maken met een dooie mus". Helaas dekt het wel de lading. Rusland luistert naar de WTO, maar omdat de EU zelf het niet toelaat dat onderhandelt wordt met individuele landen houd dit automatisch in dat Rusland geheel volgens de spelregels varkensvlees uit de gehele EU mag tegenhouden zolang er ook maar ergens binnen de EU varkenspest heerst. Waar zijn ze in Brussel in vredesnaam mee bezig.

  • Tinus1

    Misschien niet vetkeerd dat er niet met varkens naar en van rusland wordt gesleept. Kleinere kans op verspreiding AVP in eu. Voor de prijsvorming kan het wel even wachten.
    Van de andere kant als de prijzen zakken in Rusland is de drang om te bouwen wat lager zo dat er kansen voor eu in de toekomst blijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.