Varkenshouderij

Nieuws 4 reacties

Rabobank: voerwinst zeugen naar € 750

Rabobank verwacht dat er dit jaar een gemiddelde voerwinst in de zeugenhouderij wordt gerealiseerd van € 750 per zeug.

Dat is 45 tot 50% hoger dan de gemiddelde langjarige voerwinst van € 500. De forse voerwinst wordt veroorzaakt door de hoge biggenprijzen. In april kwamen de biggenprijzen ruim boven de € 60.

Voor de vleesvarkens verwacht Rabobank een voerwinst die 20% hoger ligt dan het langjarig gemiddelde van € 76. Dat komt dan neer op circa € 90 per vleesvarken. Het huidige hoge prijsniveau blijft volgens de bank aanhouden tot in het derde kwartaal. Een dalend aanbod van vleesvarkens en goede exportmogelijkheden zijn debet aan de goede varkensprijs.

Goede vooruitzichten

Voor de rest van het jaar is Rabobank positief gestemd. Het aanbod van varkens blijft onder druk staan. Dat resulteert in een bovengemiddelde prijs. De biggenprijzen hebben rond deze tijd de piek bereikt, om daarna iets onder druk komen te staan door seizoensmatige daling van de vraag. Ook zijn de exportverwachtingen positief. Daarbij maakt Rabobank echter wel de kanttekening dat de hoge prijzen mogelijk beperkend zijn voor export naar landen buiten de EU. Vanuit Amerika ziet de bank het aanbod van goedkoop vlees groeien. Dat drukt de prijzen op de wereldmarkt.

Inzetten op kwaliteit

Om de komende jaren ook succesvol te zijn in de varkenshouderij doet Rabobank een beroep op iedereen in de keten om samen te werken en te investeren in kwaliteit, gezondheid en smaak. Op die manier moet de sector minder gevoelig zijn voor ontwikkelingen op de Europese en wereldmarkt. Op die markten heeft Nederland het moeilijk als gevolg van een relatief hoge kostprijs.

Laatste reacties

 • fransderondhoeven

  wij varkenshouders hadden toch afgesproken dat dit niet meer gepubliceerd zou worden RABO zet toch ook niet in de boerderij wat hij zijn personeel uitbetaald

 • kuusenboer

  Nuttige info voor voerleveranciers, de vaccinmaffia en andere toeleveranciers. Doelstelling is tenslotte om de marge van de varkenshouder te benutten voor hun eigen gerief. En dan is het leuk als je die marge weet. Ook onze afnemers doen er hun voordeel mee. Bedankt Rabo !! En Boerderij niet te vergeten voor de verdere verspreiding van het bericht.

 • John*

  de varkensboeren die overblijven laten zich de kaas niet van het brood eten en weten de parasitieten goed genoeg buiten te houden.

 • Wim 1

  Op 1 januari weten we het zeker, nu is gewoon gokken.

Of registreer je om te kunnen reageren.