Varkenshouderij

Nieuws

‘Nul procent afwaardering van biggen’

Productmanager Anouk van Spronsen van Vereijken Hooijer is ambitieus. Ze wil het perfecte kraamhok ontwerpen dat goed is voor de boer, de varkens en burgers.

Anouk van Spronsen is vorige maand begonnen als productmanager kraamsystemen bij stalinrichter Vereijken Hooijer. Het is haar eerste baan. Ze studeerde dierwetenschappen in Wageningen. Van Spronsen groeide op in boomkwekerijcentrum Boskoop, maar haar passie gaat uit naar dieren. Bij de stalinrichter in Beek en Donk (N.-Br.) gaat zij zorgen dat kraamsystemen naadloos aansluiten op de behoefte van de varkens, voor goede resultaten zorgen voor de boer en een goed gevoel oproepen bij de burger.

Productmanager Anouk van Spronsen (23) in de ontwikkelruimte van Vereijken Hooijer. Foto: Bert Jansen
Productmanager Anouk van Spronsen (23) in de ontwikkelruimte van Vereijken Hooijer. Foto: Bert Jansen

Zijn die zaken verenigbaar?

“Ik denk van wel. Sterker nog, dat zal wel moeten. Het is belangrijk dat dieren zich op hun gemak voelen in een hok. De hokinrichting en -indeling hebben veel effect op het gedrag van zeugen en biggen en hun welzijn. Als dat in orde is, presteren die dieren ook goed. Dat vindt de veehouder belangrijk.

Anderzijds groeit bij consumenten de belangstelling voor de wijze waarop de varkens zijn gehouden. Over de voedselveiligheid mag geen twijfel bestaan en eindgebruikers willen dat een varken een goed leven heeft gehad. Een stal moet daarom ook een goed gevoel oproepen bij burgers en werken voor de boer.”

Wanneer werkt het?

“Als alle biggen van een toom voor de beste prijs verkocht zijn. Dan kloppen alle factoren. De biggen zien er goed uit en groeien hard. Nul procent afwaardering van biggen, is mijn streven.”

‘Ik ga uitzoeken hoe de uitval in de zoogperiode omlaag kan door het hok anders te ontwikkelen’.

Het zijn dieren. Is dat reëel?

“Het is in ieder geval mijn streven kraamsystemen te ontwerpen die perfect werken. Ik ga uitzoeken hoe de uitval in de zoogperiode omlaag kan door het hok anders te ontwikkelen. Bij vrijloopkraamhokken heerst het idee dat de uitval hoger is dan bij conventionele kraamhokken. Mijn overtuiging is dat dit niet zo hoeft te zijn.”

Hoe gaat u dat uitzoeken?

“We hebben subsidie van het ministerie van Economische Zaken voor het project Toom, om de uitval te verlagen. Om te beginnen brengen drie HAS-studenten het gedrag van biggen in hun eerste twee levensdagen in kaart. Dat geeft inzicht in hoe de dieren lopen, waar ze gaan liggen, hoe snel ze bij hun nest zijn, et cetera. Deze kennis helpt ons de hokken te verbeteren. Daarnaast zijn ervaringen van iedere varkenshouder welkom die bijdragen aan het verlagen van de biggensterfte. Ik vraag varkenshouders hun succesfactoren met foto’s of uitleg naar mij te mailen: Anouk@Vereijkenhooijer.nl. Zij krijgen ook weer kennis terug van ons.”

Wat als het hok klopt, maar de bigkwaliteit achterblijft, doordat de zeugen verkeerd zijn gevoerd in de dracht?

“Het management moet in orde zijn. Daarom willen wij diverse adviseurs van de varkenshouder erbij betrekken, zodat alle aspecten kloppen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.