Varkenshouderij

Nieuws

Nieuw geval van varkenspest in zuiden van Siberië

De Russische autoriteiten melden een nieuwe uitbraak van varkenspest in de regio Irkoetsk in het zuiden van Siberië, tegen de grens met Mongolië. Dat meldt AgraEurope.

Meer dan duizend varkens zijn geruimd. Naburige regio’s hebben een verscherpt toezicht ingesteld voor varkens en varkensvleesproducten. De locatie van de uitbraak ligt enkele duizenden kilometers oostelijk van bekende uitbraken.

De uitbraak in Siberië leidt niet alleen in Moskou tot waakzaamheid, maar ook in China, waar de helft van de varkensstapel in de wereld is gehuisvest. Het is de eerste uitbraak zo dicht bij China, sinds de ziekte zich in 2007 in Rusland aandiende. Azië is tot nog toe vrij van Afrikaanse varkenspest.

Deze uitbraak komt erg ongelegen voor de Russen, gezien hun ambities om varkensvlees naar China te exporteren uit varkenspestvrije regio’s. Ervaringen uit het verleden leren dat deze laatste uitbraak argwaan kan opwekken bij de Chinezen, bij de erkenning van exportlicenties voor varkensvlees voor een aantal Russische regio’s.

Alert blijven op verspreiding

Voor Europese exporteurs van varkensvlees naar China kan dit gunstig zijn. Tegelijkertijd onderstreept deze onverwachte beweging van het virus het belang voor Europa om alert te blijven op de verspreiding van het virus.

Of registreer je om te kunnen reageren.