Varkenshouderij

Nieuws

Meer winst voor Vion

Vion heeft in 2016 een nettowinst gerealiseerd van € 31 miljoen tegen € 22 miljoen een jaar eerder.

Daarnaast maakt het bedrijf bekend dat eigenaar ZLTO geen aandelen aan derden verkoopt. Wel krijgt het vleesbedrijf beschikking over een groter werkkapitaal. Dat is volgens Vion-topman Francis Kint voldoende om de komende jaren de nodige investeringen te doen.

Door met name hogere prijzen voor varkensvlees steeg de omzet met 4% tot € 4,7 miljard. Het verkoopvolume steeg vooral door de afzet van meer varkensvlees met 123.000 ton naar ruim 2,1 miljoen ton. Vion kreeg netto € 13 miljoen van de belastingdienst terug omdat het in voorgaande jaren operationele verliezen heeft geleden.

Voor belastingen steeg het resultaat met een derde tot € 60 miljoen. Dit bedrag wordt wat Kint betreft opgevoerd naar € 100 miljoen. Het vleesconcern denkt in 2018 over de winst van 2017 weer dividend uit te kunnen keren aan NCB Ontwikkeling, een investeringsvehikel van ZLTO. Over de hoogte hiervan moeten nog afspraken gemaakt worden.

Het bedrijf maakt geen winstcijfers over de afzonderlijke divisies bekend, maar Kint erkent dat met rundvlees en vleeswaren duidelijk meer verdiend wordt dan met varkensvlees. Eerder sloot Vion varkensslachterijen, maar verdere sanering staat niet op de rol omdat de overgebleven slachterijen groot en modern genoeg zijn. “We moeten het nu hebben van een betere vierkantsverwaarding.”

Grote vooruitgang in Azië

China is zeker de komende paar jaar ook belangrijk. De omzet in Europa steeg marginaal, maar in Azië boekte Vion grote vooruitgang. De omzet in landen als China, Zuid-Korea en Japan steeg van € 310 miljoen naar € 507 miljoen. Volgens Kint is zo’n 8% van de Chinese import van varkensvlees van Vion afkomstig. Vion werkt aan Chinese markttoegang voor enkele Duitse slachterijen.

Het zijn dit type klanten ver weg die lange termijnverbinding vragen, wat Vion denkt te kunnen bieden door boeren met langere contracten aan zich te binden. Vion wil dat uiteindelijk meer dan twee derde van de varkens via langere contracten binnenkomt.

Daarnaast wil Vion meer verdienen met slachtbijproducten. Het concern zit nog even vast aan een contract met Darling, dat is afgesloten toen het vleesbedrijf in 2013 zijn slachtbijproductenbedrijf aan Darling verkocht.

Vion blijft 100% eigendom ZLTO

NCB Ontwikkeling gaf ABN Amro eerder opdracht financieringsopties te onderzoeken. Verkoop van een minderheidsbelang was een serieuze optie en er werd onderhandeld met de familie achter kalfsvleesslachter VanDrie en andere vleesbedrijven, onder meer uit China. Uiteindelijk koos ZLTO voor een nieuwe bankfinanciering.

Een aflopende werkkapitaalfinanciering van € 125 miljoen wordt vervangen door een werkkapitaalfinanciering van € 200 miljoen, onder ‘fel betere condities’, volgens Kint. Van de oude werkkapitaalfinanciering werd volgens Kint tussen de € 40 miljoen en € 50 miljoen gebruikt. “Om verder te kunnen investeren, hogere varkensprijzen en margedruk op te kunnen vangen is € 200 miljoen voldoende.”

Of registreer je om te kunnen reageren.