Varkenshouderij

Nieuws 6 reacties

Kostprijs varkenshouderij steeds beroerder

De kostprijs van de Nederlandse varkenshouderij loopt steeds verder uit de pas. Dat blijkt uit het jongste InterPig-rapport, dat binnenkort naar buiten komt.

De Nederlandse kostprijs zit in 2015 op € 1,60 per kilo warm geslacht gewicht. Uitgangspunt is een gesloten bedrijf met zeshonderd zeugen. In Spanje en Denemarken ligt de kostprijs 16 cent lager, op € 1,44 per kilo warm geslacht gewicht in 2015. Ook Duitsland zit met € 1,55 een stuiver lager dan Nederland.

In 2014 bedroeg de Nederlandse kostprijs € 1,64 per kilo geslacht gewicht. In dat jaar zat de Deense en Spaanse kostprijs 11 cent en 15 cent per kilo lager dan de Nederlandse. Een paar jaar eerder, in 2011, waren de verschillen veel kleiner. Toen zat de kostprijs voor een kilo varkensvlees in Nederland op € 1,62. In Denemarken was de kostprijs toen 3 cent lager lag. De Spaanse kostprijs zat in 2011 op € 1,60 per kilo geslacht gewicht, 2 cent onder de Nederlandse.

Oorzaken van hoge Nederlandse kostprijs

Econoom varkenshouderij, Robert Hoste, is lid van de InterPig-groep. Hij noemt drie oorzaken waarom Nederland het slecht doet. Ten eerste tobt Nederland met verder stijgende mestafzetkosten. De arbeidskosten zijn relatief sterker gestegen dan bij de concurrenten. Ten slotte verbeteren de technische resultaten in veel landen sneller dan in Nederland. Bij de concurrentie verbetert zodoende ook de voerefficiëntie en dalen de voerkosten per kilo vlees sterker dan in Nederland.

Het kostprijsnadeel leidt ertoe dat bij dalende opbrengstprijzen de financiële rek er bij Nederlandse boeren als eerste uit en zij als eerste rode cijfers schrijven als de varkensprijs zakt.

Laatste reacties

 • chila

  De mestafzetkosten worden vanzelf minder . Dit kan op twee manieren , 1. door minder dieren , 2. door succesvolle mestverwerking. Het ligt aan de nieuwe regering wat het wordt.

 • kees.van.dooren1

  @Chila, Het overlaten aan de nieuwe regering lijkt mij niet wijs. Dan weet je zeker dat de kostprijs nog verder achteruit gaat t.o.v. de concurrentie. Beter zelf de regie voeren.

 • evanderpasch1

  mestverwerken verhoogt altijd de kostprijs

 • j.verstraten1

  dan word het minder dieren dus.

 • mts. Platenkamp

  @chila, ik weet nog een derde manier. Minder bureaucratie. Het mestoverschot is een probleem dat alleen op papier bestaat. Gecreëerd door onze eigen overheid. We gaan net zo lang door met deze waanzin tot de maïs niet meer wil groeien, dan is het ineens duidelijk wat het gevolg is van dit mestbeleid.

 • kuusenboer

  @ j.verstraten: minder varkens, dan kunnen er meer koeien gehouden worden in Nederland. Dat bedoel je denk ik toch te zeggen als melkveehouder. De ZLTO agenda dus.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.