Varkenshouderij

Nieuws 12 reacties

IJzerinjecties voor biggen overbodig

Biggen die bij de zeug blijven en geen ijzerinjectie krijgen, blijken toch voldoende ijzer binnen te krijgen, schrijft Sanja Antonides in het Tijdschrift voor Diergeneeskunde.

In haar proefschrift van Antonides concludeert de biologe dat het uitbannen van een ijzerinjectie de varkenshouder geld bespaart en de varkens een overbodige pijnlijke behandeling. De biggen krijgen het ijzer binnen via het gemorste voer van de zeug en van de zeugenmest.

Laatste reacties

 • WGeverink

  Lullekoek. Iedere zeugenhouder kan dit eenvoudig uitproberen. In mijn stal kon ik zo zien als bij een big het ijzer vergeten was Zo'n big is lijkbleek en blijft achter in groei. Moet ik er wel bij vertellen dat ook bij ons maatregelen werden genomen tegen het vermorsen van zeugevoer en dat de mest uit de hokken werd geschraapt.

 • slutter

  Judith.....Judith....watmaak je me nou...

 • a.van.hoof1

  Een big die geen ijzer binnen krijgt via injectie, korrels of via zwart zand of compost wordt binnen 14 dagen spierwit.
  Elke zeugenhouder kent dit beeld.
  Weer zo'n kulonderzoek waar niemand waarde aan hecht.

 • toin

  Top dus laat het voer rotten in het hok en de bigge kruipe in de strond # vroeger was alles beter # keep it simpel

 • eenvoudige boer

  beetje late 1 april grap

 • betsietijs1

  Wij hebben meerdere ijzerpreperaten in diverse doseerverhoudingen uitgeprobeerd. Bloedmonsters gaven aan dat echt hard vretende biggen voldoende heamoglobine en hematocriet waarde hadden, maar dit gold voor minder dan de helft van de biggen. De overige dieren hadden te lage waardes, werden vutloos lusteloos en hun weerstand daalde snel. Hoe hoger je de dosering ijzer maakte, des te lager de opname van voer werd.
  Ik vind het een goed idee om een ijzerinjectie achterwege te laten uit oogpunt van hygiene, maar dan moet je wel 100% zekerheid hebben dat er voldoende ijzer in het dier komt, en dat lukt je volgens mij nooit via voer.
  Had ik dit maar allemaal opgeschreven in een proefschrift, dan was ik ook bioloog.

 • Johnny Hogenkamp

  Wij zijn vorig jaar gestopt met het injecteren van vloeibaar ijzer bij de biggen. Dat gaat prima met een goed alternatief in de vorm van eenmalige pasta en gedurende 3 weken kraamperiode vaste ijzerhoudende "turf". Meerdere biggen HB gemeten en allen boven de norm. De feiten zijn wel dat het een veel duurdere methode is dan een injectie. De gebruikte middelen zijn 4 cent duurder per big, maar 2x daags toepassen kost aan factor arbeid nog eens 3x dat bedrag. Moeilijk te meten of deze 16 cent per big later weer terug komt, maar dat geldt voor zoveel "innovaties" in de kraamstal. Wij doen het primair voor conceptontwikkeling en dat betaalt zeker goed uit.

 • Hogman1

  Gewoon ijzerinjectie ,dan weet je zeker dat het werkt.
  Wil je dat niet ..doe maar lekker in een conceppie.
  Dan weet je zeker dat de meerkosten over een jaar niet betaald wordt.
  Sponsor jezelf en niet die zeevarenden uit Bladel.

 • Johnny Hogenkamp

  Rein, wat over een jaar betaald wordt weet ik ook niet, voor dat van vandaag wil ik het nog wel uitvoeren.

 • Hogman1

  John, schreeuw het maar van de daken,is het wellicht volgend jaar verplicht.

 • wimpy

  johnny wordt je soms gesponsord door de leverancier van de pasta en de turf ??

 • Gerard Groot Koerkamp

  Lijkt mij niet verstandig voer morsen.Als ik een koppel vergeten ben zie ik dat omdat ze spierwit zijn.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.