Varkenshouderij

Nieuws 2 reacties

Helft van de staarten blijft intact tijdens praktijkproef

Ondanks de extra inspanningen en kosten heeft aan het eind van de vleesvarkensfase 48% van de dieren een ongeschonden staart.

Bij 1% van de dieren is de staart compleet weg. Het houden van vleesvarkens met een intacte staart kost gemiddeld €29 per varken. Dat blijkt uit een analyse van de gegevens van 13 varkensbedrijven door de Landwirtschaftskammer Nord Rhein Westfalen (NRW).

Beschadigingen tijdens kraamperiode

Tijdens de kraamperiode treden vrijwel geen beschadigingen op aan de staart: 97 procent van de biggen heeft een intacte staart bij het spenen. De beschadigingen in de kraamperiode ontstaan vrijwel allemaal doordat de zeug op de staart van de biggen heeft gestaan. Tijdens de biggenopfokperiode ontstaan de eerste problemen. Gemiddeld heeft 65 procent van de biggen nog een intacte staart bij opleg in de vleesvarkensstal.

Stoppen met couperen staart

Het onderzoek maakt deel uit van een groter programma van de deelstaat Nordrhein-Westfalen om op termijn te stoppen met couperen. In twee rondes zijn 1.342 dieren gevolgd. De gemiddelde bedrijfsgrootte was 210 zeugen, 1.000 gespeende biggen en 1.490 vleesvarkens. Per bedrijf zijn tussen de 30 en 94 biggen niet gecoupeerd ten behoeve van het onderzoek.

Voor het houden van varkens met niet-gecoupeerde staarten is observatie en interpretatie van het gedrag van de dieren belangrijk. De varkenshouders zijn hierin getraind, voordat het onderzoek begon.

Bedrijven vooraf gescreend

Daarnaast zijn de bedrijven vooraf gescreend om te beoordelen of de kwaliteit van voer, water, stalklimaat en diergezondheid van voldoende hoog niveau zijn. Uit de resultaten blijkt dat een verstoring van één van deze factoren leidt tot meer staartbijten. Daarnaast moeten de dieren voldoende oppervlakte, afleidingsmateriaal en ruwvoer tot hun beschikking hebben.

Laatste reacties

  • WGeverink

    Als met het couperen van de staart het aantal intacte varkens stijgt van 50% naar bijna 100% kun je de conclusie trekken dat hoewel het couperen niet politiek correct is het welzijn van de varkens er wel sensationeel op vooruit gaat.

  • piglet56

    Ik ben het helemaal eens met wgeverink

Of registreer je om te kunnen reageren.