Varkenshouderij

Nieuws

Hele sector praat mee over pr-plan varkenshouderij

Een groot aantal partijen heeft zich inmiddels aangemeld voor het rondetafelgesprek dat wordt georganiseerd door Varkens in Zicht.

De stichting wil onderzoeken of de varkenssector en betrokken bedrijven bereid zijn om gezamenlijk een pr-plan op te stellen. Voorzitter van Varkens in Zicht, Henk de Lange vertelt dat Nevedi, Vee&Logistiek, Vedin, Topigs, Rabobank, Vion, Westfort en de KNMvD hebben toegezegd. Ook Varkens Vandaag, een afgevaardigde van het POV en een paar grote varkenshouders sluiten aan. Volgens De Lange waren de toezeggingen van alle partijen snel binnen: “Iedereen wil graag meepraten en ziet het belang van een goed communicatieplan.”

Opstellen gezamenlijke agenda

De opzet van het rondetafelgesprek is het opstellen van een gezamenlijke agenda. Dat is volgens De Lange hard nodig. “In de periode na het productschap is er onvoldoende werk gemaakt van pr. De opgaande lijn die we te pakken hadden, zijn we kwijtgeraakt.” De Lange vindt het erg belangrijk dat er een professionele organisatie komt te staan die de landelijke public relations aanstuurt.

‘Het is niet iets dat je als varkenshouder er even bijdoet’.

De Lange waarschuwt ook: “Hoewel er best veel goede regionale initiatieven zijn, zie ik zaken ook snel weer verwateren als er geen professionele structuur onder ligt. Het is niet iets dat je er als varkenshouder even bijdoet.”

Henk de Lange. Hij wil de communicatie in de varkenshouderij op een hoger niveau brengen.
Henk de Lange. Hij wil de communicatie in de varkenshouderij op een hoger niveau brengen.

Uitvoering

Wie vervolgens de uitvoerende is van de pr-agenda vindt De Lange voor nu minder relevant. “Het gaat in dit stadium niet zozeer om Varkens in Zicht, maar om een sector brede pr-agenda. De communicatie moet op een hoger niveau.” Daarbij mikt de voorzitter nadrukkelijk op het in contact brengen van burgers met varkensbedrijven. “Negentig procent van de mensen die een varkensbedrijf bezoekt, is nadien een stuk positiever over de varkenshouderij”, aldus De Lange.

Weekend van Varken moet doorgaan

Over het Weekend van het Varken zegt De Lange dat hij deze graag door laat gaan dit jaar. Dat zal neerkomen op een kleine opzet met een klein budget. Voor volgend jaar mikt hij op een intensieve samenwerking met de retail. De Lange: “Die hebben een goed communicatiekanaal en staat bovendien steeds meer open om nadrukkelijk de samenwerking met de boer te zoeken.”

Of registreer je om te kunnen reageren.