Varkenshouderij

Nieuws

Bedrijfsvoering varkenshouders goed voor vleeskwaliteit

Het management op varkensbedrijven is prima om varkensvlees van een goede kwaliteit te produceren. De transporteur en het slachthuis hebben grotere invloed op de vleeskwaliteit, dan de varkenshouder. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Het management en de bedrijfsvoering op varkensbedrijven is een goede basis om varkensvlees van een goede kwaliteit te produceren. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Illinois naar maatregelen om de vleeskwaliteit te verbeteren.

De onderzoekers vonden dat er geen relatie bestaat tussen de kwaliteit van het lendestuk en andere onderdelen van het varken als de ham en de buik. Daarnaast blijkt dat de variatie in vleeskwaliteit binnen individuele varkens groter is dan tussen varkens en tussen varkens van verschillende herkomstbedrijven. Daaruit concluderen ze dat het management op varkensbedrijven prima is om een goede vleeskwaliteit te realiseren.

Transport en slachthuis bepalen vleeskwaliteit

De factoren die de grootste invloed op vleeskwaliteit hebben zijn het transport en de opvang in het slachthuis. De vleeskwaliteit wordt slechter naarmate varkens meer vechten en wanneer ze minder rust krijgen in het slachthuis tussen aanvoer en slacht. Een varken dat stressvol aan zijn einde komt, levert eveneens een duidelijk mindere kwaliteit vlees. Als laatste is de manier van koelen van invloed op de vleeskwaliteit.

In het onderzoek is de karkas- en vleeskwaliteit van ruim 8.000 varkens beoordeeld. Het onderzoeksproject is gefinancierd door de Amerikaanse belangenorganisatie van varkenshouders, National Pork Board (NPB).

Of registreer je om te kunnen reageren.