Varkenshouderij

Nieuws 2 reacties

Akkoord over eisen nieuw Duits staatslabel varkenswelzijn

De Duitse landbouwminister Christian Schmidt heeft met de varkensvleessector en dierenbeschermers een akkoord bereikt over de eisen voor het staatsgecontroleerde dierenwelzijnslabel.

Het akkoord dat deze week is gesloten voorziet in twee niveaus: een basis- en een premiumniveau. In beide gevallen gaan de eisen verder dan de wettelijke eisen. Tevens zijn ze zwaarder dan van het door sector en handel opgezette welzijnssysteem Initiative Tierwohl.

Bij de eisen van het staatsinitiatief dat waarschijnlijk volgend jaar van start gaat, gaat het om onder meer:

 • ruimte per dier,
 • bezigheidsmateriaal,
 • intacte biggenstaarten,
 • opzet van stalsecties,
 • tijd dat zeugen mogen worden gefixeerd,
 • duur van zoogtijd,
 • castratie.

Op het premiumniveau krijgen de varkens bijvoorbeeld 70% tot 100% meer ruimte per dier. In de dekstal mogen de zeugen maximaal 4 dagen in de box worden vastgezet. In de kraamstal zijn de zeugen helemaal los. Bij transport van varkens wordt de duur daarvan beperkt tot maximaal 6 uur. Varkenshouders moeten zich bovendien jaarlijks bijscholen om op de hoogte te blijven van de nieuwste inzichten en ontwikkelingen.

Meerkosten voor varkenshouders 20%

Schmidt raamt de meerkosten voor deelnemende varkenshouders op 20%. Dat hoeft niet alleen door de markt te worden opgebracht, want de bewindsman wil een deel ook financieren via subsidie. Het ministerie legt de hoofdlijnen van het initiatief met een wetsvoorstel voor aan het parlement. De details worden echter geregeld op basis van een verordening.

Omdat er al in september Bondsdagverkiezingen zijn, is het onwaarschijnlijk dat de wet nog in deze zittingsperiode zal worden behandeld. Maar bij een optimaal verloop is de kans aanwezig dat de zaak desondanks in 2018 op de rails staat, hoopt Schmidt.

Laatste reacties

 • WT

  Ik mis de boerenbelangenbehartigers in deze overeenkomst.
  en nog belangrijker, gaat de consument dit betalen?
  Bouw initiative tierwohl verder uit ipv deze onzin!

 • info389

  helemaal eens WT !
  beide sectoren hebben zelf niet 1 varken. Lijkt me dan ook logisch dat varkenshouders zelf in vroeg stadium hier bij betrokken zijn en mee bepalen hoe je dit economisch verantwoord uitvoert. Alles om te voorkomen dat het een politiek systeem wordt met wetsvoorstel en verorderingen en een al bestaand systeem wat al weer wordt "ingehaald".
  Benieuwd naar de mening van de Duitse Varkenshouder....

Of registreer je om te kunnen reageren.