Beeld: Pro5 VarkensNieuws

Wethouder Bladel weg uit vrees voor meer vee

In de Brabantse gemeente Bladel is donderdag 23 maart een wethouder opgestapt omdat ze vindt dat de andere wethouders onverantwoorde gezondheidsrisico’s nemen door verdere groei van de veestapel toe te staan.

“Ik kan geen verantwoordelijkheid nemen voor verdere toename van de veestapel en de risico’s die daarmee gepaard gaan. Het gaat hier over de gezondheid van onze inwoners. Ik maak mij daar ernstige zorgen over”, zei wethouder Joan Veldhuizen van de lokale partij PRO5 in een uitgebreide verklaring aan de gemeenteraad. De partij die is ontstaan uit lokale afdelingen van GroenLinks en PvdA steunt haar besluit.

Veehouderij risico voor omgeving

Steeds meer onderzoeken tonen aan dat veehouderijen een risico zijn voor de gezondheid van omwonenden. In Bladel wil het college veehouders nog kansen geven om de uitstoot van fijnstof, ammoniak en stank te verminderen met moderne stallen.

De wethouder vreest dat de veestapel in Bladel zo verdubbelt. Het aantal varkens kan verdubbelen tot 330.000 en het aantal kippen tot 460.000, staat in berekeningen. In de gemeente Bladel wonen 20.000 mensen.

Minder vee enige oplossing

Veldhuizen wijst bijvoorbeeld op milieu- en gezondheidsschade door mest. Een vermindering van het aantal dieren is de enige echte oplossing, vindt ze.

Beheer
WP Admin