Varkenshouderij

Nieuws 14 reacties

Wethouder Bladel weg uit vrees voor meer vee

In de Brabantse gemeente Bladel is donderdag 23 maart een wethouder opgestapt omdat ze vindt dat de andere wethouders onverantwoorde gezondheidsrisico’s nemen door verdere groei van de veestapel toe te staan.

“Ik kan geen verantwoordelijkheid nemen voor verdere toename van de veestapel en de risico’s die daarmee gepaard gaan. Het gaat hier over de gezondheid van onze inwoners. Ik maak mij daar ernstige zorgen over”, zei wethouder Joan Veldhuizen van de lokale partij PRO5 in een uitgebreide verklaring aan de gemeenteraad. De partij die is ontstaan uit lokale afdelingen van GroenLinks en PvdA steunt haar besluit.

Veehouderij risico voor omgeving

Steeds meer onderzoeken tonen aan dat veehouderijen een risico zijn voor de gezondheid van omwonenden. In Bladel wil het college veehouders nog kansen geven om de uitstoot van fijnstof, ammoniak en stank te verminderen met moderne stallen.

De wethouder vreest dat de veestapel in Bladel zo verdubbelt. Het aantal varkens kan verdubbelen tot 330.000 en het aantal kippen tot 460.000, staat in berekeningen. In de gemeente Bladel wonen 20.000 mensen.

Minder vee enige oplossing

Veldhuizen wijst bijvoorbeeld op milieu- en gezondheidsschade door mest. Een vermindering van het aantal dieren is de enige echte oplossing, vindt ze.

Laatste reacties

 • alco1

  En daar wordt heel Nederland op afgerekend.

 • GCK

  Ik ben benieuwd hoe ze denkt over honden en katten. Die worden zelfs, met dezelfde zogenaamde risico's, binnenshuis gehouden en de uitwerpselen blijven binnen de bebouwde kom.

 • brutus71

  Tja, hopenlijk komt er een opvolger via deze lokale partij met wat minder geitenwollen sokken, ze kwam van die linkse PvdA en GroenLinks.

 • John*

  voor er ergens varkens of kippen bijkomen zullen er dankzij het dierrechten stelsel toch elders moeten varkens of kippen moeten verdwijnen, en dat met de kanttekening dat alles wat nieuw gehuisvest wordt in moderne emisseiarme stallen zit zal je zoiets toch alleen maar toe moeten juichen, ja ok er ontstaan concentratie gebieden maar is dat een probleem als er zoveel gebied zonder varkens en kippen voor terug komt of met heel veel minder emissies?

 • farmerbn

  Twintig jaar geleden was er veel ophef over ammoniak. Deze stof zou hele bossen doen verdwijnen en Brabant zou kaal worden. Boeren met een mestsilo zagen echter dat de geplantte bomen rondom die silo's het goed deden. Nou blijkt dat dat doemdenken een links foutje was. Nu heeft links weer een stokpaardje en dat is de ziekte-claim door landbouwdieren. Omwonenden zouden ziek worden van die dieren. Ook nu zal dat een links foutje worden want ik zie de boeren die bij dat vee wonen gewoon lekker oud worden. Als inwoners van Bladel ziek worden van het vee in de gemeente dan zullen de boeren, die op hetzelfde erf wonen als de veestallen, meteen dood moeten neervallen en dat is niet de realiteit.

 • oorspronkelijk

  mee of oneens
  dit is karakter
  pluche opgeven voor overtuiging
  niet roepen maar doen
  want het aantal in NL zal niet toenemen
  de concentraties die gaan plaats vinden
  groter het grootst wie ontkent

 • John*

  de vraag is of werkelijk iets mis is met de concentraties.. als gezondheid zo n grote belemmering is zou lage inzet van medicijnen beloond moeten worden met uitbreidingsmogelijkheden, net zoals er extra ruimte verkregen wordt met beperking van ammoniak en fijn stof.

 • JKr

  Er zal wel meer spelen dan dit alleen. En dan zijn die groen linkse clubs zo dat ze ons de schuld kunnen geven van de bekende stekker die eruit moet. Nu is de intensieve veehouderij de zondebok, terwijl het alleen over politiek gaat. Er is geen keihard bewijs dat mensen ziek worden van (grote veehouderijen). Het is allemaal gebaseerd op aannames, het zal wel zus en het zal wel zo. Er moet en zal gewoon gewerkt worden naar minder dieren. Als de politiek dat wil kom dan met de portemonnee, zo werkt het bij de melkveehouders ook. Kom met de portemonnee en er zijn zaken te doen ben ik van overtuigt. Nee je mag jaren werken voor goedkoop vlees in de winkel, het landje door de crisis trekken en een mooi inkomen voor het land. En daarna een trap onder je kont, opzouten zeggen ze dan. Heb een keer met iemand aan de bar gezeten, volgens hem klopte er niets van wat de veehouderij allemaal doet. Hijzelf leeft in een villa een riant leven. Als ik dan vraag hoe kan dat dan. Tja zegt hij mijn schoonvader was boer en heeft alles verkocht en dat was niet aan hem voorbijgegaan. Na mijn opmerking dat hij dat boerengeld, wat hij van schoonvader gekregen had, zo slecht is voor de gezondheid, nu eens overmaakt aan een goed doel en dan met zijn leven doorgaat wordt het stil en vertrekt hij. Ik zie hem niet meer aan de bar. ....

 • wienbemelmans

  Wat een raar mens om zulke onzin uit te kramen, maar ja daar moet je voor bij
  die linkse groepen zitten alleen maar lullen over natuur en boompjes ze weten
  niet wie het geld verdiend in dit land,zo dat zij zulke onzin uit kunnen kramen
  Ze zal haar werk wel niet aan kunnen dan is dit een mooie uitweg om met goed
  fatsoen weg te gaan, Ik ben bang dat ze ook nog wachtgeld krijgt dan lacht ze
  ons ook nog uit,zulke types zijn dat wel .

 • 344412

  Totaal moeten er ook niet meer dieren komen, maar per bedrijf wel. Minder, maar modernere bedrijven, daar gaan we naar toe.

 • J en M

  Alle boeren zijn ook allang overleden, zo ongezond is het.....

 • koestal

  In Best moest ook al een wethouder weg,maar die kreeg verkering met een andere wethouder,dat was zeker ook niet gezond.

 • koestal

  Er worden de laatste tijd duizenden koeien geslacht om het mestoverschot te reduceren,wat zal de lucht weer gezond worden,wakker dier hoor je niet meer,die is blijkbaar in z,n sas !

 • abdul

  in nederland hebben we genoeg te eten dankzij de boeren ,na de tweede wereld oorlog gaf een koe ong.15 litermelk per dag en nu? EIEREN wie kon dat betalen toen,en nu iedere dag een eitje.Ik zit veel in Afrika eieren duurder dan in holland aardappels 1 euro de kilo, melk 1.50 liter wie kan dat betalen van een maandloon waar een nederlander een uur bruto voor moet werken .En maar klagen over de boeren dankzij de boeren hebben wij goed en goedkoop eten.
  GROETEN ABDUL

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.