Varkenshouderij

Nieuws

Westfleisch boekt € 2,5 miljoen winst in 2016

De coöperatieve vleesverwerker Westfleisch heeft 2016 afgesloten met een positief resultaat van € 12,7 miljoen.

Dit is inclusief een eenmalige bedrijfsschade-uitkering van € 10,2 miljoen, na de brand in de slachterij in Paderborn. Het slachten en verwerken van varkens en runderen leverde € 2,5 miljoen op. Dit blijkt uit de voorlopige cijfers die het bedrijf deze week presenteerde.

Carsten Schruck, directielid van Westfleisch, tijdens de presentatie van de jaarcijfers. - Foto: Kees van Dooren
Carsten Schruck, directielid van Westfleisch, tijdens de presentatie van de jaarcijfers. - Foto: Kees van Dooren

De coöperatie ontwikkelt weer positief, vertelde directielid Carsten Schruck. In 2015 werd voor het eerst sinds vele jaren verlies gedraaid: € 4,1 miljoen. In 2016 zijn de cijfers weer zwart en steeg de omzet tot € 2,47 miljard, dit was € 2,41 miljard in 2015. De hogere varkensprijs is mede de oorzaak van de omzetstijging. Ook zijn meer varkens geslacht. Voor het eerst in de geschiedenis van Westfleisch zijn meer dan 8 miljoen varkens verwerkt: 8.037.821 varkens, inclusief slachtzeugen. Het percentage eigen vermogen op de balans is 40,7.

Leden/contractmesters krijgen 2,5% dividend

Voor de leden/contractmesters is het positieve resultaat goed nieuws. Zij ontvangen 2,5% dividend over hun coöperatietegoed. Voor elk geleverd varken keert Westfleisch 20 cent uit. Schruck vertelde trots te zijn op het resultaat over 2016. De markt was niet makkelijk. In enkele maanden tijd steeg de varkensprijs 40 cent per kilo geslacht-gewicht. Dat geld moest aan de verkoopzijde uit de markt komen. De brand in Paderborn leidde er toe dat 20% van de slachtcapaciteit in een dag in de as kwam te liggen. Een streep door de rekening van het bedrijf, dat het omzetvolume minstens wil vasthouden, maar liefst vergroten.

Nederland van belang voor Westfleisch

Nederland is belangrijk voor Westfleisch. Van de slachtvarkens is 10% afkomstig uit Nederland. Wekelijks betrekt het bedrijf 8.000 biggen uit Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.