Varkenshouderij

Nieuws

Weidevarkensbedrijf Den Elshorst wordt voorbeeldproject

In het Noord-Brabantse Baarschot krijgen ondernemers Ben Bruurs en Thea Moonen meer experimenteerruimte om hun bedrijf met weidevarkens verder te ontwikkelen.

Dat is afgesproken in een Green Deal met het ministerie van Economische Zaken, de provincie Noord-Brabant, ZLTO, HAS Den Bosch en gemeente Hilvarenbeek.

De varkens van Bruurs lopen dag en nacht buiten in de wei, waarbij ze in de toekomst ook gaan rondscharrelen in het bos. Hiermee willen de ondernemers een vorm van natuurbeheer gaan uitvoeren. Doel is dat met het project wordt geleerd waar deze nieuwe vorm van varkenshouderij tegenaan loopt en welke aanpassingen nodig zijn, zodat ook andere varkenshouders kunnen overstappen op het nieuwe concept. Volgens schatting kunnen op termijn 50 tot 75 varkenshouders op deze manier een boterham verdienen.

‘Leren hoe varkens in de wei te houden’

“Het is van groot belang dat we weer leren wat we vroeger heel normaal vonden: hoe varkens in de wei gehouden moeten worden. De huidige regelgeving is gebaseerd op de reguliere manier van varkenshouderij, we hopen als ministerie te leren of en hoe regels aangepast kunnen worden, om ook deze manier van varkenshouderij mogelijk te maken”, zegt staatssecretaris Martijn van Dam.

Hans Huijbers, voorzitter van ZLTO zegt trots te zijn op het initiatief. “Maar net zo trots als op de traditionele varkenshouderij. Het is wat ons betreft niet óf óf, maar én én in de wijze waarop varkens worden gehouden. We kunnen onze internationale positie niet behouden als we alleen op deze manier varkens gaan houden, maar het hoort er zeker bij, net als de productie van high quality Dutch premium-varkensvlees.”

Onderdeel van de Green Deal is dat in het gebied waar de varkens lopen een nulstand voor wilde zwijnen wordt gehandhaafd, om insleep van ziekten tegen te gaan.

Zo natuurlijk mogelijk boeren

Den Elshorst pioniert al enkele jaren met natuurlijk boeren. “Wij besloten zeven jaar geleden het roer om te gooien”, vertelt varkenshouder Bruurs. “Bewust kleinschalig en op een manier waarbij je de kracht van de natuur zo optimaal mogelijk benut in je bedrijfsvoering. Voor het varken betekende dat dat we hem weer naar buiten brachten, waar we het dier vijftig jaar geleden naar binnen haalden. Dat was toen een logische stap, om via efficiëntie de hoogste opbrengst te halen. Nu zijn we toe aan de volgende stap. We willen zo natuurlijk mogelijk boeren en met rechtstreekse verkoop de keten verkorten.”

Den Elshorst houdt nu zo’n vierhonderd weidevarkens. Het bedrijf wil groeien naar een verkoop van zo’n 2.000 weidevarkens per jaar. Daarnaast worden extra inkomsten gehaald uit de exploitatie van groepsaccomodaties, huifkartochten en excursies.

Of registreer je om te kunnen reageren.