Varkenshouderij

Nieuws 6 reacties

‘We kunnen niet continu verantwoording afleggen’

Een halve week na het besluit om af te treden als bestuursleden bij de POV geven Eric Douma en Ingrid Jansen toelichting op hun keuze. Een besluit waar ze het naar eigen zeggen heel erg moeilijk mee hebben.

“We konden echter niet anders”, vertelt Jansen. “We hebben geconstateerd dat er geen vertrouwen meer is. Onze integriteit wordt ter discussie gesteld. Dan wordt een grens gepasseerd waardoor we niet meer aan kunnen blijven.”

Onvoldoende focus op einddoel

In hoofdlijnen zeggen Jansen en Douma vooral aan te lopen tegen de wens van mensen in de achterban om continu verantwoording af te leggen over het proces van de vorming van de POV. De focus ligt volgens de bestuurders vooral op de processen en onvoldoende op het einddoel. “We kunnen niet enerzijds bouwen als we aan de andere kant continu verantwoording moeten afleggen over het proces”, aldus Jansen. “Ons handelen werd voortdurend ter discussie gesteld.” Douma: “We hebben het uitgangspunt dat we alle bestuursleden respecteren in hun competenties. Dat verwachten we ook van hen. Er moet wel ruimte zijn om tot resultaten te komen.”

Geen vooropgezet plan

Wat precies de gebeurtenis is geweest waardoor Jansen en Douma afgelopen week zijn afgetreden, willen ze niet zeggen. “Het was zeker geen vooropgezet plan. Het was een opeenstapeling van gebeurtenissen. Afgelopen donderdag kwam iets binnen dat de spreekwoordelijke druppel was. Toen hebben we direct besloten om terug te treden. We hebben naar onszelf gekeken en besloten dat wij niet meer de juiste mensen zijn voor deze functies”, aldus Jansen. “Het overgangsbestuur krijgt nu alle ruimte om uiteindelijk te komen tot een sterke sectorale organisatie.”

Al veel op papier

Volgens Jansen en Douma zijn alle ingrediënten aanwezig voor de vorming van de POV. Zo is volgens hen vastgelegd hoe de uitvoerende organisatie zich verhoudt tot de belangenbehartiger. Ook de vorming van een toezichthoudende raad van commissarissen is volgens Jansen absoluut geen discussiepunt. “Inbedding van de NVV en LTO in de organisatie is ook op papier gezet. In welk tempo alles in gang zal worden gezet, is onderwerp van gesprek tijdens de ALV.”

Terugkeer niet uitgesloten

Een terugkeer in het POV-bestuur sluiten Jansen en Douma niet uit. “Op dit moment kunnen we er echter niet 100% voor gaan. Dat is wel nodig. Het is nu aan de varkenshouders om te bepalen hoe de POV verder moet. Twijfels over de vorming van één belangenbehartiger zijn er niet. “Dat gaat dit jaar gewoon gebeuren”, aldus Douma. Ook zeggen Jansen en Douma gewoon door te gaan met hun taken als respectievelijk NVV-voorzitter en voorzitter varkenshouderij bij LTO. “Dat zijn verschillende structuren. Wij blijven de vorming van één varkensgeluid steunen vanuit die rol.”

Laatste reacties

 • niet

  Ja zo komen we niet verder. Er is te weinig vertrouwen volgens mij onder de varkenshouders zelf. NVV en POV moet los worden gezien en kan ook niet door dezelfde voorzitter gedaan worden.

 • truusjetrap

  Iets met verdeel en heers?

 • Broederijbrok

  20 jaar geleden! Wie weet het nog?
  Lees even De Trog nr 43 van december 1997

 • niet

  Dat gaat weer komen dit werkt niet!!!

 • vdHeijkant

  Lariekoek, dit moet doorgaan, het is voor de varkenshouderij van levensbelang.

  Als ik tussen de regels door lees, denk ik dat het niet goed ging tussen enerzijds Douma en Jansen en anderzijds van Hal, Donkers en Thijssen.

  Ik ga ervan uit dat alle het goede voor hebben, maar het belang van de varkenshouderij is nog belangrijker. Ik hoop dat van Hal, Donkers en Thijssen een stap terug doen. Dan kan NVV en LTO andere mensen naar voren schuiven, en kunnen Douma en Jansen hun werk afmaken. Dit lijkt mij het beste!

 • drikhend

  Het is moeilijk om soms twee petten op te hebben . En wanneer zet je de een op en wanneer de andere . En als je dan nog van die eigenrijders hebt die alleen hun eigen belang nastreven is het verdomd moeilijk om iets goed te doen . Dan respect voor mensen die zeggen wij doen het niet meer . En treden af maar zetten de deur op een kier . Dus deze mensen zijn nog niet verloren voor een goede afloop .Wat naar mijn meening nu gebeurt is eigenlijk waarom de NVV is onstaan . Oneenigheid binnen LTO en de varkenshouderij . Nu is er naar lijkt ook oneenigheid . Gaan we weer een nieuwe klup krijgen?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.