Foto: Koos Groenewold VarkensNieuws

Veerkracht van varkens is beter in verrijkte omgeving

Het houden van varkens in een verrijkte omgeving kan helpen om te zorgen dat de dieren minder snel ziek worden. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Livestock research.

Venray – Het houden van varkens in een verrijkte omgeving kan helpen om te zorgen dat de dieren minder snel ziek worden. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Livestock research.

Onderzoekster Marion Kluivers vergeleek SPF-biggen in een conventionele en een verrijkte omgeving. Vervolgens werden de dieren geïnfecteerd met PRRS en APP. Het bleek dat de dieren in een verrijkte omgeving sneller herstelden van deze infectie. Meer ruimte, afleidingsmateriaal en wroetmogelijkheden zorgen voor minder virus in het bloed.

Relatief nieuw onderzoeksterrein

Inmiddels is op VIC Sterksel ook een onderzoek gestart waarbij conventionele dieren worden onderworpen aan de test. Het verbeteren van de veerkracht van dieren is een relatief nieuw onderzoeksterrein. Het is een vervolg of alternatief op de strategie waar de laatste tien jaar veel energie in is gestoken, namelijk het buitenhouden van kiemen. Naast het aanbieden van een verrijkte omgeving, richt onderzoek zich ook op genetica en zaken als biestverstrekking, voeding en klimaat. Dat zijn ook factoren die eraan kunnen bijdragen dat varkens meer of juist minder veerkrachtig zijn.

Beheer
WP Admin