Varkenshouderij

Nieuws

Varkensprijs in Nederland ook omhoog

De DCA Beursprijs 2.0 voor vleesvarkens is met 2 cent gestegen naar € 1,50 per kilo geslacht gewicht. De Boerenvarkensprijs gaat ook met 2 cent omhoog en komt daarmee op € 1,64 per kilo. “Het lijkt de eerste van een reeks verhogingen”, stelt de initiatiefnemer van de Boerenvarkensprijs in een reactie op de hogere varkensprijs.

In Duitsland kwam afgelopen week plots beweging in de varkensprijs. Woensdag gingen de varkensprijzen bij de slachterijen 2 cent omhoog. Varkenshouders rekenden daar al lang op, maar het heeft toch twee maanden geduurd voordat een rimpeling kon worden waargenomen in de prijsvorming. Sinds begin dit jaar bleven de noteringen van de grote slachterijen Tönnies en Vion GmbH steevast op € 1,52 per kilo geslacht gewicht. Woensdag volgde de prijsverhoging naar € 1,54 per kilo.

Het aanbod is in Duitsland al wekenlang relatief krap, terwijl slachterijen de slachtrijpe dieren graag willen hebben. Toch mislukte een eerdere poging van de producentenorganisatie VEZG om de varkensprijs omhoog te krijgen. Dit keer lukte het wel. Blijkbaar zijn er nu voldoende partijen in de markt aanwezig die hoop hebben dat een hogere varkensprijs nu wel doorberekend kan worden in de verkoop van vlees, want een stugge prijsontwikkeling in de vleesafzet smoorde een eerdere poging tot prijsverhoging in de kiem.

Dat de stemming in de Duitse markt stap voor stap verbetert, valt ook af te lezen uit de prijsontwikkeling op de internetveiling van de Duitse varkensbeurs. De laatste twee weken leverde elke veiling een cent per kilo meer op. Dat resulteert in een prijsverhoging van 4 cent in deze periode naar € 1,61 per kilo op de veiling van vrijdag 3 maart. Het verschil ten opzichte van de slachterijnoteringen bedraagt daarmee 7 cent per kilo.

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij op Maat:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.