Varkenshouderij

Nieuws 10 reactieslaatste update:30 mrt 2017

‘Undercover-medewerker was stalhulpje’

Volgens Animal Rights was de undercovermedewerker die de beelden maakte van de dierenkwelling in Exportslachthuis Tielt een ‘stalhulpje’. Dat staat in zijn contract.

De betreffende persoon werkte via een uitzendbureau voor de slachterij, betoogt Nadine Lucas, voorzitter van Animal Rights. Hij had geen leidinggevende functie in de wachtstal van de slachterij en daarom geen taak personeel te berispen als zij onjuist met dieren omgaan.

Directeur Thomas de Roover De Brauwer van de Debra-group waar het slachthuis in Tielt deel van uitmaakt, zegt het tegenovergestelde. Hij beweert dat de medewerker die tussen 17 januari en 28 februari voor hen werkte als stalmeester. In die functie moest de undercover-huurling collega’s of chauffeurs die varkens komen lossen erop aanspreken als zij niet overeenkomstig de welzijnsprotocollen werken.

Verbetervoorstel

De Roover De Brauwer wil zich niet verschuilen achter een filmende stalmeester. “Ons personeel is op de hoogte van de dierenwelzijnsprotocollen. Daar moeten zij zich aan houden, ook als de stalmeester ze daar niet op wijst.”

De directeur verklaart dat alle aandacht uitgaat naar de heropening van zijn slachterij. Er ligt een verbetervoorstel bij het Vlaamse ministerie dat is belast met dierenwelzijnszaken, zegt De Roover De Brauwer.

De directeur zegt dat er afnemers zijn die even niet kopen, tot helderheid is over de misstanden die zijn gefilmd en hoe dat in de toekomst wordt voorkomen. Hij verwacht niet dat klanten waar altijd een goede relatie mee was weglopen bij de eerste keer dat het bedrijf slecht in het nieuws is.

Laatste reacties

 • YOMI

  Dit artikel zegt iets heel anders

  "Deze activist liet zich aannemen, en zette zijn handtekening onder de functie van stalmeester. Het is de stalmeester zijn taak om samen met het team erop toe te zien dat de procedures met de dieren correct worden uitgevoerd. “Eén van de taken is het euthanaseren van gebrekige dieren. Hij kan dit doen door zelf te euthanaseren of die opdracht aan iemand van zijn team te geven. Maar hij is op dat moment de verantwoordelijke”, aldus de heer De Roover-De Brauwer. Dat de stalmeester-dierenrechtenactivist dit verzuimde, laat serieuze vragen rijzen over de intenties van de activisten."

  <>

 • kees.van.dooren1

  Ik ben daarvan op de hoogte @Yomi. Beide partijen beweren een arbeidscontract te hebben waaruit het tegenovergestelde blijkt. De een zegt stalhulp de ander beweert stalmeester? Ik heb gevraagd om een een kopie van meneer De Roover - De Brauwer.

 • Jan van het Zand

  Het is weer hetzelfde liedje. Er gaat iets fout en dan gaat jan en alleman zich ermee bemoeien. En het eerste wat volgt: Wie krijgt de Zwarte Piet? Dat is verloren energie. Het is veel belangrijker om 2 zaken te regelen in deze. 1) Hoe voorkomen we de fout in de toekomst. 2) Hoe behouden we de werkgelegenheid.
  En al het andere is gezever, uit welke hoek dat gezever ook komt.
  Bovendien is het ongelofelijk dat er in de parlementen van België en Nederland deze bedrijfsfout op de agenda staat. Hebben die parlementariërs niks anders te doen? Nee, dan schop er de helft uit het parlement. Stelletje neusvreters, die gedelegeerde zaken aan de lagere overheden oppakken om zichzelf bezig te houden: Een nog grotere schande dan die ene "hulp" in het slachthuis van Tielte die een fout begaat.

 • farmerbn

  Nee Parel wel tot de bodem uitzoeken en een gemene advocaat inschakelen als dat jonge maffialid schuld heeft aan het lijden van die varkens. In plaats van het verlossen van leed een filmpje maken en daarmee de slachterij chanteren, gaat echt te ver.

 • alco1

  @parel. Sorry hoor, maar dat ben ik ook volledig met farmer eens.
  Ze moeten nu en in de toekomst niet denken alles maar te kunnen saboteren.

 • YOMI

  @Kees.van.dooren1
  Heel goed dat je het contract opgevraagd hebt. Of ze dat zomaar af mogen/willen geven weet ik niet. Ik ben heel benieuwd.
  Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat gezien de ontstane situatie, de heer De Roover hierover nu, vanwege de geloofwaardigheid zou gaan liegen.
  Hou ons maar op de hoogte.

 • A1967

  Is van geen enkel belang wat de functie van deze medewerker was die zogenaamd een dierenvriend moet zijn heeft er vijf weken bij staan kijken en niks gedaan, niks gezegd, schaamteloos. Iedere veeboer of varkensboer zou dit na een dag al beu zijn.

 • YOMI

  @A1967 daarin heb je gelijk....Deze undercover had, ongeacht zijn functie, gewoon moeten ingrijpen. Maar het kunnen scoren met een filmpje was kennelijk belangrijker. Niet iedereen is het met me eens, maar voor mij valt dat onder "uitlokking".

 • Jan van het Zand

  Inderdaad alco en farmerbn, de stalhulp mag zich gaan verantwoorden.

 • scharrelkip

  Walgelijk dat er hier zelfs nog mensen zij die proberen goed te praten wat
  er zoal in slachthuizen gebeurd.
  Tielt is echt niet de enige gruwelfabriek.
  Als de undercover zijn mond had opengetrokken, was hij zonder meer vervangen door een beter bij dit soort misstanden passend persoon.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.