Varkenshouderij

Nieuws

Tönnies positief gestemd over de varkensmarkt

Clemens Tönnies van het gelijknamige Duitse vleesbedrijf is positief gestemd over de varkensmarkt dit jaar.

Marktprijzen voor varkens wil hij niet noemen, maar de goede mondiale vraag naar varkensvlees stemt hem hoopvol dat de varkensprijs dit jaar op een relatief hoog niveau blijft.

Tijdens de persconferentie van het bedrijf sprak Tönnies de verwachting uit dat het bedrijf volgende week weer naar China mag exporteren. Door fouten met de etikettering is de Chinese markt sinds begin februari dit jaar gesloten voor de Duitse Tönnies-slachterijen. Het bedrijf kon tijdens de grenssluiting 1.500 containers met varkensvleesproducten niet naar China exporteren, ervan uitgaande dat volgende week alles weer normaal loopt.

€ 30 miljoen geïnvesteerd in vierfasekoeling

In Duitsland zakt de varkensvleesconsumptie. Het bedrijf reageert daarop door te investeren in vleeskwaliteit. Zo is € 30 miljoen geïnvesteerd in zogeheten vierfasekoeling, om het varkenskarkas na de slacht zo snel mogelijk op de gewenste temperatuur te brengen, met behoud van de vleeskwaliteit. De methode van het vrieskoelen is achterhaald.

Het vleesbedrijf wil de relatie met de varkenshouders intensiveren. Daarom is de boeren van twee producentenverenigingen een levercontract aangeboden. Tönnies heeft de plicht de slachtrijpe varkens te kopen, de varkenshouder om te leveren. Het gaat telkens om een levercontract voor een ronde, zonder prijsafspraken. Volgens het bedrijf zijn de varkenshouders te spreken over dit principe. Alle boeren hebben voor een tweede ronde weer ingetekend. Van de totale aanvoer is 4% met een leveringscontract.

Dat Tönnies Fleisch zelf varkens gaat houden in Duitsland of loonmest gaat doen, is uitgesloten, zegt algemeen directeur Frank Duffe Tönnies.

Of registreer je om te kunnen reageren.