Varkenshouderij

Nieuws

Tönnies groeit onverminderd door

Het Duitse vleesbedrijf Tönnies Fleisch boekte in 2016 een omzet van € 6,35 miljard. Dat is € 50 miljoen (+0,8%) meer dan in 2015.

Het aantal geslachte varkens in de diverse Europese vleesbedrijven steeg eveneens: 20,4 miljoen varkens en zeugen, tegenover 20 miljoen in 2015. In 2016 zijn 424.000 stuks rundvee geslacht. In Duitsland slachtte het bedrijf 16,2 miljoen varkens en zeugen in 2016.

Uitbreiding voornamelijk buiten Duitsland

Tijdens de presentatie van de jaarcijfers zei eigenaar Clemens Tönnies dat het bedrijf de laatste drie jaar voornamelijk uitbreidt buiten Duitsland. Dit leidde ertoe dat in vijf jaar tijd het aantal varkens dat het bedrijf wereldwijd slacht bijna verdubbelde van 11 miljoen in 2010 tot 20,4 miljoen varkens en zeugen afgelopen jaar.

Tönnies Fleisch, dat in Duitsland marktleider is, heeft in Groot-Brittannië vier varkensvleesfabrieken. Naar eigen zeggen is het bedrijf ook in Groot Brittannië marktleider. In Spanje slacht Tönnies Fleisch zeugen. De verwerking van de karkassen gebeurt vervolgens op de hoofdlocatie in Rheda-Wiedenbrück.

Overname Tican geslaagd

De overname van het Deense Tican brengt het gewenste resultaat, zegt Tönnies. Daar slacht het bedrijf op jaarbasis 3,6 miljoen varkens. Een stabiel aantal in een krimpende slachtvarkensmarkt, betoogt Clemens Tönnies. Het vlees van de Deense varkens gaat voornamelijk naar de Aziatische markt en Groot-Brittannië, maar ook naar de Verengde Staten. Tonnies: “De kans dat je in Amerika sparerib eet van ons is groot.”

Een significant aantal varkens dat Tönnies slacht, is van Nederlandse herkomst. Per week gaat het om:

  • 3.500 Beter Leven-varkens
  • 35.000 welfare-varkens voor de Britse markt
  • 5.000 gangbare varkens

Of registreer je om te kunnen reageren.