Varkenshouderij

Nieuws 14 reacties

Slachthuis in Tielt moet stoppen

De Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts heeft opdracht gegeven om de vergunning van het slachthuis in Tielt in te trekken.

De activiteiten worden stilgelegd. De minister zet die stap na de verspreiding van beelden over de praktijken binnen het slachthuis en een bezoek van de inspectie. Animal Rights bracht de misstanden in het Vlaamse varkensslachthuis aan het licht met een undercoveronderzoek.

Supermarkt Delhaize maakt bekend de samenwerking met de Debra Groep – waar het slachthuis onder valt – per direct stop te zetten. Vlees van de Debra Group werd in de supermarktketen verkocht onder de naam ‘Beter voor iedereen.’

Ook andere partijen spreken hun afschuw uit over de getoonde beelden. Het Algemeen Boerensyndicaat zegt geschokt te zijn. “Iedere varkenshouder voelt schaamte en onbegrip bij het zien van zoveel gruwel met varkens.”

De boeren vrezen voor een inorme inpact voor de varkenshouderij. Woordvoerder Bart Vergote: “Ons imago was de laatste jaren op een hoger niveau getild dankzij de inzet van zoveel varkenshouders. Deze zijn vandaag teniet gedaan, we staan weer terug waar we begonnen.”

Laatste reacties

 • R.P.Bakker

  Via mijn werk als plaagdierbestrijder kom ik op boerderijen, fabrieken en ook slachterijen. Helaas tref ik regelmatig ernstige misstanden aan. Zonder onafhankelijke inspectie en controle blijven veranderingen en verbeteringen achterwege.

 • niet

  En wij maar ons best doen met het dierwelzijn het hele leven lang van het varken wat ook hoort !!! En het laatste uur er zo mee omgaan onbegrijpelijk dat dit nog kan anno 2017!!! En waar komt de rekening te liggen??? Goed aanpakken dit soort praktijken echt niet nodig humaan zo hoort het!!!!!

 • John*

  gevolg van alsmaar inzetten op CONCURRENTIE door de overheid. Met bijvoorbeeld een ACM is alles best zolang het maar goedkoop is.. Zet in op vertrouwen, geef bedrijven de kans om eerlijke prijzen te betalen zodat er goede salarissen betaald worden, er geen hoge werkdruk is en er duurzame productieprocessen gehanteerd worden. Daarnaast blijft er dan voldoende ruimte over om te innoveren wat erg belangrijk is.

 • melkboertje

  de onaangekondigde controles zijn veel te weinig, ook hier in Nederland, dat geld voor alle slachterrijen, en ook in de zuivel is veel mis, te weinig controle en vooral in de nachten, de meeste bedrijven weten al, als er controle onder weg is, het systeem is zo lek als een mandje, en als er geld te verdienen valt rommelen ze maar raak. uit het zicht van de controles

 • wienbemelmans

  Hoe is dit mogelijk onvoorstelbaar personeel wat dit doet opsluiten.
  inc directeur. Bah

 • The Hulk

  Waar waren de veearts-keurders????

 • David_Antho

  Dit slachthuis van Debra is ronduit een schande. En de directeur maar beweren dat hij ook geschokt is.. Ja nu wel zeker meneer Thomas De Roover..?!!

  Mail de beste man maar even:

  Thomas.De.Roover@debra.be

  info@debra.be

 • kraats

  Mensen, heb nou geen boter op je hoofd. Delheize = AlbertHein. Deze grootgrutter heeft speciale inkopers in dienst die enkel als doel hebben IEEREEN IN DE KETEN UIT TE KNIJPEN...
  Dit is dus het gevolg; ook slachterijen worden genoodzaakt te besparen op gemotiveerde en gekwalificeerde medewerkers en ook niet in een goed toezichtsysteem.
  Delheize, nu niet snel je handen van de zaak trekken en bang zijn voor IMAGO-SCHADE; je bent er zelf de veroorzaker van...

 • landboer

  Idd Kraats ,maar daarmee blijft het ontoelaatbaar!

 • koeien1000

  Misschien moeten de medewerkers inclusief de directeur van het slachthuis maar eens zo behandeld worden. Dieren worden naar de slacht gebracht maar dan verwacht men dat ze normaal behandeld worden.

 • wienbemelmans

  Kraats dit heeft niks met uitknijpen te maken,mensen die zo met slachtvee omgaan moeten ze gewoon eruit gooien,

 • maasenwaler

  Melkboertje. Waar haal jij de informatie dat er in de zuivel veel mis is? Je eigen nest bevuilen met onwaarheden is toch wel het meest domme wat je kunt doen.

 • WGeverink

  Daarom is het belangrijk @Melkboertje dat er ten alle tijde een onafhankelijke partij aanwezig is die waakt over het proces en onmiddelijk ingrijpt als de slachterij steken laat vallen of dreigt te laten vallen. Melkboertje heeft gelijk dat als er geen scheidsrechter is die zorgt dat de afspraken en protocollen presies worden nageleefd dezevrij snel door het bedrijf(economie) en/of het personeel zelf(gemakzucht)worden "verruimd". Dat is gewoon een feit @ maasenwaler en heeft niks met nest bevuilen te maken.

 • alco1

  Zodra iemand komt te werken op uurloon, is er controle nodig.
  In eerste instantie door zijn baas ( de directie)
  En daarboven nog weer een "overall".
  Dit is de manier om je product te "garanderen".

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.