Foto: Ton Kastermans VarkensNieuws

Marktleider Tönnies ook slachtzeugenkampioen

Tönnies Fleisch is in Duitsland met afstand de grootste koper en verwerker van slachtzeugen. Dat blijkt uit cijfers van concurrent Westfleisch.

De slachterij van Tönnies in Rheda-Wiedenbrück krijgt wekelijks 4.000 zeugen aan de haak. Hier blijft het voor Tönnies niet bij. Het bedrijf BMR, nummer 5 op de ranglijst, slacht ook zeugen voor marktleider Tönnies Fleisch. Datzelfde geldt voor slachterij Tümmel in Schöppingen. Dit bedrijf staat niet op de ranglijst, maar slacht sinds begin dit jaar ook zeugen in loondienst voor Tönnies Fleisch. Om hoeveel zeugen het bij Tummel wekelijks gaat, wil Tönnies niet kwijt.

Slachtzeugen zijn populair

Slachtzeugen zijn gewild in Duitsland. Westfleisch wil blijven meedoen op deze markt. Daarom investeerde het bedrijf samen met slachterij Danish Crown in het Duitse Dissen in een verwerkingsfabriek voor zeugenvlees. Hier verwerken de bedrijven onder de naam Westcrown wekelijks meer dan 10.000 zeugen. Daarnaast heeft Westfleisch zijn slachterij in Gelsenkirchen in 2016 geschikt gemaakt voor het slachten van zeugen.

Ook Nederlandse zeugen

Van het totale varkensaanbod in Duitsland is 2% slachtzeug, blijkt uit informatie van Westfleisch. Duitsland slacht en verwerkt ook veel zeugen van Nederlandse herkomst. Volgens cijfers van uitvoeringsorganisatie RVO.nl slachtten Nederlandse vleesbedrijven 142.473 zeugen in 2016. Het jaar daarvoor waren dat 150.137 zeugen. Het potentiële zeugenaanbod in Nederland is minstens het dubbele.

Beheer
WP Admin