Varkenshouderij

Nieuws

GD introduceert programma tegen diarree bij big

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) komt met een nieuw pakket om de vitaliteit van pasgeboren biggen te optimaliseren.

Het Pakket Diarree BIG bestaat uit een gecombineerde PCR-test, die verschillende diarreeverwekkers tegelijk kan aantonen in mestmonsters en ESwabs. Met de test is het mogelijk om de bacteriële of virale veroorzaker van diarree in het kraamhok inzichtelijk te maken.

Diarree oorzaak biggenuitval

Manon Houben, hoofd dierenartsen sector varkens bij GD, geeft aan dat diarree in het kraamhok de belangrijkste oorzaak van uitval is van zuigende biggen. Op circa 20% van de zeugenbedrijven komt diarree in het kraamhok geregeld voor. Het is belangrijk om te weten waardoor diarree bij zuigende biggen ontstaat, zodat de varkenshouder preventieve maatregelen kan nemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.