Varkenshouderij

Nieuws

China blijft wereldmarkt voor vlees domineren

China houdt de komende jaren een grote invloed op de mondiale vleesmarkt door zijn dominante positie.

De Chinese vraag naar vlees blijft stijgen, maar wel minder snel. Analisten van Rabobank verwachten dat het land in 2020 meer dan 6 miljoen ton vlees importeert. Hoewel de rundvleesimport door China het snelst zal stijgen, liggen er ook kansen voor de export van varkens- en pluimveevlees naar China.

Economische groei zorgt voor toename koopkracht

De vraag naar vlees stijgt door een toename van de koopkracht door economische groei. Die is kleiner dan in de afgelopen jaren, maar wel stabieler. De Chinese middenklasse krijgt meer oog voor kwaliteit en het eetpatroon vertoont meer overeenkomsten met dat in het Westen, met aandacht voor voedselveiligheid.

Karkassen worden verwerkt tot onderdelen bij Vion in Boxtel voor export naar China. Foto: Vion
Karkassen worden verwerkt tot onderdelen bij Vion in Boxtel voor export naar China. Foto: Vion

Kansen met diepgevroren varkensproducten

De consumptie van varkens- en pluimveevlees blijft jaarlijks stijgen met respectievelijk net iets minder en iets meer dan 1%. Voor de varkenssector liggen de grootste kansen bij de export van diepgevroren producten ten behoeve van de verwerkende industrie. Daarbij onderscheiden buitenlandse leveranciers zich met een constante hoge kwaliteit vlees ten opzichte van Chinese leveranciers. Chinese afnemers vinden dit in combinatie met leveringszekerheid belangrijk. De analisten van de bank verwachten dat deze exportstroom overeind blijft, zelfs als de Chinese varkenssector groeit. Rabobank denkt dat de totale import tot 2020 op hetzelfde niveau blijft als in 2016.

Vleugels en poten pluimvee naar China

Hoewel China ongeveer zelfvoorzienend is voor pluimveevlees en zelfs een handelsoverschot heeft, liggen er toch volop kansen voor de export van goedkope onderdelen als vleugels en poten naar China. Het land exporteert een deel van de duurdere onderdelen, zoals kipfilets, omdat die minder populair zijn in China. In 2017 kan de Chinese import met 30 tot 40% stijgen. De ontwikkelingen op de lange termijn hangen onder meer af van wanneer de import van vleeskuikenouderdieren weer toeneemt. Die is gedaald door vogelgriep en de verschuiving naar inlandse rassen. Daarnaast hebben een aantal grote pluimveeproducerende landen geen toegang tot China vanwege vogelgriep. Daardoor is Brazilië de belangrijkste leverancier geworden.

Of registreer je om te kunnen reageren.