Varkenshouderij

Nieuws 4 reacties

Varkensstapel duikt onder grens 12 miljoen dieren

De Nederlandse varkensstapel telde in december 11.881.000 dieren. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het is voor het eerst sinds de decembertelling van 2008 dat Nederland minder dan 12 miljoen varkens herbergt.

Ten opzichte van de apriltelling is de varkensstapel met 535.000 dieren gekrompen. Het komt niet vaak voor dat de varkensstapel met zulke aantallen krimpt. In de decembertelling van 2016 nam vooral het aantal biggen aanzienlijk af. Waar in april van vorig jaar nog 2,13 miljoen biggen bij de zeug waren, telde het CBS er in december zo’n 1,9 miljoen. Dat is een daling van ongeveer 235.000 biggen.

Opvallend weinig gedekte zeugen

Naast de krimp in het aantal biggen, zijn er ook opvallend weinig gedekte zeugen. Het CBS telde in december 664.000 gedekte zeugen. Dat is het laagste aantal sinds april 1981. Dat hoeft niet direct te wijzen op minder geboren biggen, omdat zeugen tegenwoordig veel meer biggen per worp krijgen.

Het aantal jonge varkens tot 50 kilo laat ook een aanzienlijke daling zien. Ten opzichte van april nam het aantal jonge varkens met 465.000 dieren af naar 4,82 miljoen. Het aantal vleesvarkens nam daarentegen juist toe. In december werden 4,14 miljoen vleesvarkens geteld. Een groei van 202.000 dieren ten opzichte van april.

Perspectief voor varkenshouderij

Hoewel het aantal vleesvarkens een groei laat zien, biedt de krimp in het aantal biggen, gedekte zeugen en jonge varkens perspectief voor de varkenshouderij. Op termijn zal een krimp zorgen voor een geringer aanbod aan slachtrijpe varkens en dat ondersteunt opbrengstprijzen, zowel voor zeugen- als vleesvarkenshouders.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Leuke grafiek om aan mensen te geven die steeds verklaren dat er steeds meer varkens in NL gehouden worden. Niet dus.

 • niet

  was toch vrijwillig om er aan mee te doen?? Denk niet dat alle varkens in de grafiek zitten.

 • blije big

  Vrijwillig? ik dacht het niet.

 • brutus71

  Goed nieuws, kan het melkvee reductie plan ook wat worden gematigd

Of registreer je om te kunnen reageren.