Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

Rusland verliest WTO-zaak varkensvlees

Rusland mag geen varkensvlees uit de hele EU weren vanwege Afrikaanse varkenspest.

Eerder al kwam een geschillenpanel van de WTO tot dit oordeel en nu halen de Russen ook in hoger beroep bakzeil. Als Rusland de WTO-uitspraak accepteert, kunnen met name levende varkens, varkensvet en slachtbijproducten Rusland weer in.

De Russen kunnen ervoor kiezen de markt weer te openen. Doen ze dat niet, dan mag de EU vergelden. De EU krijgt dan van de WTO het recht via importtarieven Rusland in gelijke mate te treffen als het de EU raakt met het importverbod. Rusland kan het importverbod ook beperken tot die regio’s waar Afrikaanse varkenspest recent heeft gespeeld, wat binnen de WTO wel is toegestaan. In hoger beroep gaan is voor de Russen niet meer mogelijk.

‘Sterk signaal naar Rusland’

Volgens Eurocommissaris Phil Hogan (landbouw) is de uitspraak ‘een sterk signaal naar Rusland dat het de internationale standaarden en het principe van regionalisatie moet respecteren’. Het geschil dateert alweer van 2014, toen Rusland de grenzen voor levende varkens, varkensvlees en andere varkensgerelateerde producten uit de EU sloot, na de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Litouwen en later Polen, Letland en Estland.

Complicerende factor is dat Rusland naast een specifiek importverbod vanwege Afrikaanse varkenspest, de EU ook sancties heeft opgelegd als vergelding voor EU-sancties gericht tegen Rusland vanwege diens annexatie van de Krim. De sanctielijst raakt veel, maar niet alle producten die door het importverbod vanwege Afrikaanse varkenspest zijn getroffen.

Eén reactie

  • Politieke stemming makerij. Citaat:Rusland kan het importverbod ook beperken tot die regio’s waar Afrikaanse varkenspest recent heeft gespeeld, wat binnen de WTO wel is toegestaan; einde citaat. Rusland heeft al vaker aangegeven wel te willen kopen maar alleen in landen zonder VP. En die optie heeft Brussel zelf altijd tegen gehouden. Daar (Brussel) wordt keihard gesteld dat Rusland moet kopen uit alle landen of niets en mag geen regio onderscheid maken. Vorig jaar nog is de Franse minister van landbouw terug gefloten door Brussel omdat hij voor Frankrijk de deur naar Rusland geopend had voor varkensvlees.

Of registreer je om te kunnen reageren.