Varkenshouderij

Nieuws 4 reacties

Groeiende vraag naar vettere varkens

De vraag naar varkens met vettere buiken en zwaardere karbonades neemt wereldwijd toe.

De vraag naar magere, vleesrijke varkens neemt daarom juist af. Dit schrijft fokkerijorganisatie Topigs Norsvin in haar nieuwsbrief.

Voor de fokkerijorganisatie is er een discrepantie tussen fokkerijdoelen en wat eindafnemers voor een type vlees vragen. Voor varkenshouders zijn dieren die weinig spek vererven en veel mager vlees juist gunstig. Deze hebben een lagere voederconversie. Maar vleesverwerkers willen vaak varkens met meer vetbedekking op het karkas, schrijft Topigs Norsvin. Vleesverwerkers geven aan dat bijvoorbeeld hammen onvoldoende drogen, omdat er onvoldoende vet op zit.

'Veel aandacht voor vleeskwaliteit'

Om in te spelen op de veranderende markt, zegt de fokkerijorganisatie veel aandacht te hebben voor vleeskwaliteit. Het gaat om zaken als intramusculair vet, dripverlies en waterbindend vermogen. Ook wordt een Pig atlas gemaakt. Deze atlas biedt inzicht om voor de diverse marktsegmenten het juiste varken te produceren. Gelet wordt op aflevergewicht en samenstelling van de deelstukken.

Laatste reacties

 • John*

  een mooie taak voor de POV het opstellen van verschillende afrekenmodellen voor de verschillende deelmarkten. maak je bewust een vetter varken dan ook een bijbehorend model en dat ook net zo voor een mager varken.

 • adriemulders

  laat ik nu die wereldwijde gewilde varkens hebben liggen,wie bied!!!

 • WGeverink

  Vleesverwerkers hebben graag wat vetbedekking zodat het karkas juist niet uitdroogd. In goed spek zit veel vlees. Hier zijn de buiken de duurste stukken van het varken. Daar wordt de bacon van gesneden. Dat maakt het belangrijk dat varkens gevoerd worden met graan en met zo min mogelijk mais omdat vet in een varken hard en wit moet zijn zodat het veel minder krimpt en beter smaakt.

 • Jan van het Zand

  Wordt het varkensvlees toch weer ouderwets lekker met een vetrand erop of zo u wil eraan.

Of registreer je om te kunnen reageren.