Varkenshouderij

Nieuws 10 reactieslaatste update:2 feb 2017

Geen plaats voor meer Beter Leven-varkens

De Beter Leven-markt voor varkensvlees met 1 ster is begin 2017 verzadigd. Dat blijkt na een inventarisatie van Boerderij.

Dat de markt voorzien is drong bij een aantal spelers te laat door. In oktober 2016 maakte de Duitse slachterij Tönnies bekend dat zij minder Beter Leven-varkens wilden. Van de een op de andere week werd het aantal gereduceerd van bijna 5.000 varkens tot 3.000 vleesvarkens. De tijdelijke overproductie van varkens is dit segment leidde ertoe dat eind vorig jaar de markttoeslag 2 cent per kilo geslacht gewicht daalde. Dat verklaart ook Beter Leven-varkenshouder Theo Vernooij in Nijkerk.

Vergalopperen met Beter Leven-varkens

Varkenshandelaar Jan Vernooij is sinds begin dit jaar voorzitter van de commissie varkens- en biggenhandel van brancheorganisatie Vee&Logistiek. Hij ervaart dat bij een aantal slachterijen de afstemming tussen vraag en aanbod van Beter Leven-varkens goed is geregeld. Zonder namen te willen noemen verklaart hij dat naast Tönnies ook een aantal Nederlandse slachterijen zich vergaloppeerden met de Beter Leven-varkens en te veel inkochten.

Voorkomen van overaanbod

Vernooij betreurt dat er overaanbod is ontstaan. Hij vindt het voorkomen van overaanbod in een marktsegment een taak is van de handel en slachterijen. Vernooij: “De afstemming van het aanbod op de vraag moet met beleid gebeuren. Het is niet juist om uit concurrentieoverweging klakkeloos varkens te kopen van boeren. Ik weet zeker dat door overaanbod eind vorig jaar varkens in het reguliere circuit terecht zijn gekomen die eerst als Beter Leven-varkens zijn verkocht.”

Laatste reacties

 • John*

  probleem is de 60 / 40 verhouding. slachterijen moeten voldoende beter leven vastleggen om in de periode van mei t/m oktober voldoende vers beter leven vlees te kunnen leveren. in de periode november t/m december betekent dat een dik overaanbod. Dit is ingecalculeerd en dan is het te proberen dat overschot als beter leven vlees te verkopen..

 • peeters donkers

  Er was een afspraak dat AL het vlees in schappen van den NEDERLANDSE supermarkten beter leven zou zijn en niet meer het reguliere vlees aangeboden zou worden. Anders heeft het hele concept totaal geen nut.

  Helaas is het WEER zo dat de Nederlandse boeren zich netjes aan de voorschriften, regels en afspraken houden en niet te vergeten WEER geinvesteerd hebben in het welzijn en verduurzamen van het Nederlands varken.

  En de MEESTE supermarkten doen niks als de kat uit de boom kijken en zich vooral niet aan de afspraak houden.
  Leuk om met zulk volk te moeten samenwerken laat staan op te bouwen.

 • glaasje

  En zo is het net peeters donkers helemaal met je eens

 • Hogman1

  Even de bovenste twee gerelateerde artikelen lezen.
  Er is veel verandert in 15 maanden blijkbaar.

 • peeters donkers

  @ Hogman1.

  Wat jij zegt is idd waar. Er is veel veranderd.

  Toen men het concept "Beter leven" ontwikkelde werden er afspraken gemaakt met de Retail dat men alleen maar dit vlees ging aanbieden in de nederlandse supermarkten, zodat we onze eigen veehouderij waarborgen een beter bestaan te hebben. Dit gebeurt nl niet als er vlees van andere landen in onze supermarkt ligt waar de productie goedkoper is. De slachthuizen hebben dus een berekening gemaakt hoeveel vlees van dit concept ze moeten inkopen van veehouders om de markt te kunnen voorzien.

  Wat er verandert is in 15 maanden is dat de supermarkten zich niet aan de afspraken houden en daardoor raken de slachthuizen hun vlees niet kwijt en moet het met de reguliere markt mee. Daar is dit vlees te duur voor en daardoor moeten ze minder "beter leven" vlees gaan slachten en word de prijs aangepast.

  Ik zuig dit niet uit mijn duim, ben zelf beter lever en varken van morgen gecertificeerd en zit constant met afnemer in conclaaf.

  Afspraken maak je om na te komen. Maar dit geld blijkbaar niet voor iedereen.

 • deB.


  En met de koetjes gaat het ook die kant op...WEIDEMELK.... laat me niet lachen

 • Wisegay

  Door meer te laten produceren dan daadwerkelijk nodig kan de tussenhandel de prijs drukken en hierdoor zelf meer overwinst generen.

  20% minder varkens zou 20% meer opbrengst moeten zijn, het is van de zotte dat dit momenteel gebeurt in deze keten.

  Ben zelf het zelfde gecertificeerd als Peeters donkers

 • vegt

  Klopt idd Peeters, ik ben vanaf het ontstaan betrokken bij Beter Leven, aanvankelijk stond er een eis van de Dieren Bescherming dat het om Nederlandse varkens zou gaan die ook in Nederland werden geslacht. Later kwam er steeds meer ruimte in dit voorschrift. Niet in het belang van de Nederlandse varkenshouder maar in het belang van de vlees- en varkenshandel. Vrijheid blijheid voor de inkopers en vooral geen binding. Zo is er dus alweer iets moois stuk gegaan :(

 • adriemulders

  dan toch maar weer traditioneel!?,heb je ook geen meerkosten,wel zo fijn!

 • Hogman1

  Als je een nieuwe stal gaat bouwen ,en je wilt voldoen aan de meetlat duurzame veehouderij, omdat je bank wilt dat je gebruik gaat maken van het borgstellingsfonds, dan.............................investeer je in iets wat niet te verkopen is.
  Kostprijs is lijdend , zie je nu ook weer,alleen de overheid wil dat niet zien ,maar die willen ook van je af.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.