Varkenshouderij

Nieuws

DBV: ook pijnbestrijding bij Nederlandse biggen

Afdelingshoofd Vee en Vlees van het Deutsche Bauernverband (DBV) Roger Fechler bepleit dat importbiggen vanaf 2019 volgens dezelfde standaard zijn gecastreerd als Duitse biggen. Dus ook Nederlandse biggen die naar Duitsland gaan.

Berlijn – Afdelingshoofd Vee en Vlees van het Deutsche Bauernverband (DBV), Roger Fechler, pleit ervoor dat importbiggen vanaf 2019 volgens dezelfde standaard zijn gecastreerd als Duitse biggen. In Duitsland is verdoving of narcose in 2019 wettelijk verplicht bij de castratie van beerbiggen. Dit brengt meerkosten met zich mee, zeker als een dierenarts nodig is. Fechler voorziet een concurrentienadeel voor Duitse zeugenhouders als voor importbiggen geen verdoving of narcose nodig is volgens de Duitse normen. Het gevolg is dat Duitse mesters meer biggen zullen importeren uit Denemarken en Nederland en de Duitse zeugenstapel krimpt.

QS

Fechler wil daar via het Duitse kwaliteitssysteem QS een stokje voor steken. Een importbig die niet volgens de Duitse richtlijnen is gecastreerd, kan de vleesvarkenshouder vanaf 2019 niet meer aan de slachterij leveren. Dit varken is niet QS-waardig, als het aan Fechler ligt.

DBV: Deense en Nederlandse zeugenhouders flexibel genoeg

DBV-man Fechler schat in dat Deense en Nederlandse zeugenhouders flexibel genoeg zijn om de Duitse castratierichtlijnen voor beertjes toe te passen. Nederland exporteerde in 2016 4,33 miljoen biggen naar Duitsland. Voor ongecastreerde dieren is geen belemmering. Die kunnen gewoon naar Duitsland, als daar vraag naar is.

Het is nog onzeker welke wijze van narcose of pijnbestrijding Duitsland gaat toepassen bij de castratie van beertjes. Een paar beschikbare middelen zijn ketamine of isofluraan. Maar er bestaat twijfel over de prijs en toepassingswijze. CO2-narcose ziet Duitsland als ongeschikt.

Of registreer je om te kunnen reageren.