Varkenshouderij

Nieuws 8 reacties

Bestuursleden varkenshouderij ZLTO stappen op

Vier van de vijf bestuursleden van de vakgroep varkenshouderij van ZLTO zijn opgestapt.

Alleen voorzitter William Meulendijks is aangebleven. Dat blijkt uit navraag in kringen rondom het bestuur. Woordvoerder Maarten Leseman van de ZLTO wil nog niet spreken over een definitieve breuk. "Feitelijk zijn bestuurders even teruggetrokken. Maar dat kan tijdelijk zijn", zegt Leseman.

Aanleiding fosfaatreductieplan

Aanleiding van de breuk is het fosfaatreductieplan. Volgens Leseman is er binnen de vakgroep verschil van inzicht over het te volgen spoor. "Nu de details naar buiten komen herkent iedereen zich blijkbaar niet in datgene wat is afgesproken", zo vertelt Leseman.

POR-regeling

In de varkens- en pluimveehouderij ontstond deze week flinke beroering toen bleek dat de POR-regeling niet verlengd wordt. Deelnemers moeten alsnog rechten kopen voor alle dieren binnen de bedrijfsuitbreiding. Eric Douma en Ingrid Jansen vertelden dat dit als een grote verrassing kwam voor hen.

Vrijdagmiddag zijn bestuurders van de ZLTO met elkaar in gesprek over de ontstane crisis.

Het hoofdkantoor van ZLTO in Den Bosch. Foto: Google
Het hoofdkantoor van ZLTO in Den Bosch. Foto: Google

Laatste reacties

 • farmerbn

  (Z)LTO is een vakbond van boeren. Iedereen weet hoe een vakbond is en dat je een voorzitter moet kiezen die past bij een vakbond. Ik ken weinig vakbonden in NL die een voorzitter hebben uit de VVD. Waarom heeft LTO dan wel een voorzitter van PvdA-huize? Het wordt tijd dat LTO andere vrienden gaat zoeken want met de huidige vrienden (van links) wordt het steeds slechter met de vakbondsleden de boeren.

 • gjh

  mee eens het is ook ongelooflijk dat lto een links mannetje aantrek als voorzitter bij de woningbouw heeft hij niets bereikt .

 • fietskip

  Als zo binnen de (z)lto de zaken geregeld worden dan moet de (z)lto maar zonder de varkens en pluimveesector. Die kunnen dan beter misschien wel samen verder gaan.

 • Marco22

  @fietskip helemaal mee eens. En dan wat er overblijft opdoeken. Want die doen niet aan belangenbehartigen. Zij plakken pluche en likken en slijmen bij overheid en partijen met macht, nzo en retail.

 • BW

  Ik weet niet of ik het goed begrijp, maar met de POV bestaat er toch vanzelf geen LTO varkenshouderij meer? Deze houd toch op te bestaan? Of blijft de LTO varkenshouderij schaduw besturen langs POV?

 • John*

  het is niet slim om pov belangenbehartiger te maken, POV puur als uitvoerend orgaan houden was beter geweest en daarnaast een orgaan wat de belangenbehartiging doet naar de overheid. In de sector spelen veel dingen en voor iedere ondernemer zijn er andere belangen die er toe doen. Van mij mag er een best een maandelijkse vergadering komen waarin onze verschillende belangenbehartigings organisaties tot een compromis komen en daarmee naar de overheid stappen. als het besluit er is dan hebben we de pov om alles tot uitvoering te brengen.

 • info389

  @John en @BW het is al zoals jullie melden dat er binnen de POV 2 verschillende onderdelen zijn/komen.
  1 voor de de belangenbehartiging en 1 voor de uitvoering. Deze komen zoveel los van elkaar te staan als de leden vinden dat moet. Zij bepalen zelf hoe het er straks uit gaan zien en niet de "oude" besturen. Dus het gaat zoals jullie voor ogen hebben. Er bestaat dan geen LTO vakgroep varkenshouderij en ook geen NVV meer. Dus : 1 Varkensgeluid !!

 • info389

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.