Varkenshouderij

Nieuws

Varkenspest verspreidt oostwaarts in Rusland

Rusland kampt 10 jaar met Afrikaanse varkenspest. Het virus is de Oeral gepasseerd en vastgesteld in vijf Siberische regio‘s. In één daarvan vond de Russische veterinaire dienst virus in worstjes in een supermarkt. Het is niet duidelijk of dit verband houdt met de uitbraken in de vijf regio‘s.

Afrikaanse varkenspest (AVP) verspreidt zich langzaam verder richting het oosten van Rusland. Dat maakt de Russische veterinaire dienst, Rosselkhoznadzor, bekend. Dit jaar is de gevreesde ziekte voor het eerst in vijf Siberische regio’s vastgesteld: Chelyabinsk, Irkutsk, Omsk, Tyumen en Krasnoyarsk Krai.

In laatstgenoemde regio vond de veterinaire dienst eerder dit jaar met AVP besmet varkensvlees in de schappen van een supermarkt. Of deze vondst verband houdt met de uitbraken is niet bekend. Eind vorig jaar waren al deze regio’s nog officieel vrij van AVP. Dat het virus in Siberië is opgedoken, betekent dat de ziekte het Oeral-gebergte is gepasseerd.

AVP-bestrijdingsafdeling in veterinair laboratorium

Om de strijd met het virus in Siberië aan te gaan, investeert de veterinaire dienst omgerekend ruim € 8 miljoen in de modernisering van het veterinaire laboratorium in de regio Irkoetsk. Daar wordt een speciale AVP-bestrijdingsafdeling ingericht om monsters van dode varkens te testen op AVP, vergelijkbaar met de laboratoria in het westelijke deel van Rusland.

Meer dan 2 miljoen varkens afgemaakt sinds 2008

In totaal zijn meer dan 2 miljoen varkens in Rusland afgemaakt vanwege AVP sinds de eerste uitbraken in 2008. Ondanks dat het virus zich dit jaar naar het oosten verspreidt, was 2017 geen dramatisch jaar qua AVP. Rosselkhoznadzor stelde tot december 160 uitbraken vast, tegen bijna 300 in recordjaar 2016. In dat jaar ruimde de veterinaire dienst meer dan 300.000 varkens.

AVP-schade Siberië bijna € 3,3 miljoen

In Siberië sloeg AVP het hardst toe in de regio Omsk. De veterinaire dienst constateerde 34 uitbraken in 23 verschillende districten. Gezien het grote aantal wilde zwijnen in deze regio is het niet verwonderlijk dat AVP hier flink huishoudt. Inmiddels zijn verschillende varkensbedrijven in het gebied gesloten en zijn bijna 25.000 varkens geruimd. Dat komt overeen met 12% van de totale varkensstapel. De economische schade bedraagt bijna € 3,3 miljoen.

Rusland wil backyard farms halt toeroepen

Grote varkensbedrijven in de regio vrezen insleep van de ziekte via de kleine bedrijven en de backyard farms. Daarom zijn zij een programma gestart om de varkens van deze bedrijven op te kopen tegen aantrekkelijke prijzen en ze aan te moedigen om over te stappen op andere dieren. De overheid ondersteunt dit met een subsidieregeling. Zij streeft er naar om de backyard varkenshouderij te laten verdwijnen.

Ontsmetten van een stal op een Russische backyard farm na een uitbraak van Afrikaanse varkenspest. - Foto: Iwona Markowska-Daniel
Ontsmetten van een stal op een Russische backyard farm na een uitbraak van Afrikaanse varkenspest. - Foto: Iwona Markowska-Daniel

De belangen voor de professionele Russische varkenssector zijn groot. Siberië is het derde varkensdistrict van Rusland met een varkensstapel van 3 miljoen dieren, na het Volga-district met 3,6 miljoen varkens en het Centrale Russische district met 10,2 miljoen varkens.

Of registreer je om te kunnen reageren.