Varkenshouderij

Nieuws 3 reacties

Varkenshouderij splijt gemeente Meierijstad

Na 10 jaar staat varkenshouder Thomas Verhagen nog steeds met lege handen.

De gemeente Meierijstad weigert hem een verklaring van geen bedenkingen voor de vestiging van zijn bedrijf in Nijnsel (N.-Br.). Het gevolg is dat Verhagen geen omgevingsvergunning zal krijgen. Donderdagavond 14 december bleken 21 raadsleden tegen de komst van het bedrijf en 14 voor. Om het besluit er door te drukken had het college wel de steun nodig van de oppositiepartijen, want 2 van de 4 eigen collegepartijen, VVD en CDA, stemden tegen. Ook 2 leden van de collegepartij Team Meierijstad stemde tegen.

18.000 vleesvarkens

Al 10 jaar lang probeert Verhagen een varkenshouderij voor een kleine 18.000 vleesvarkens te realiseren in Nijnsel. Verschillende keren werd een gang naar de rechter gemaakt en iedere keer bleek dat Verhagen aan alle regels voldeed en kreeg het openbaar bestuur opdracht mee te werken aan de vestiging van het bedrijf van Verhagen.

Stalderen

Het is uiteindelijk de provincie Noord-Brabant die Meierijstad een nieuwe mogelijkheid in handen heeft gegeven om de geplande varkenshouderij van Thomas Verhagen toch te kunnen blokkeren. De provinciale eis uit de Nieuwe Verordening Ruimte, die sinds medio 2017 geldt, bood ‘uitkomst’, het stalderen. Voor iedere nieuwe stal moet er een andere gesloopt worden in een verhouding van 100% nieuw tegenover 110% sloop.

Stalderingsbewijs

Begin november kreeg Verhagen daarom de opdracht van de gemeente om binnen 10 dagen te komen met een stalderingsbewijs. Het college had in eerste instantie ook bij de provincie om vrijstelling van die plicht voor Verhagen kunnen vragen. Dat gebeurde echter pas op 5 december.

Stalderen binnen 10 dagen is een feitelijk onmogelijke eis.

 • Ten eerste zit het stalderingsloket van de provincie nog in een opstartfase, dus de te slopen stallen zijn niet beschikbaar.
 • Ten tweede is het volstrekt onmogelijk te verwachten dat Verhagen binnen 10 dagen 110% van zijn geplande bouwblok van 3 hectare heeft gesloopt.

Complexe zaak

Volgens verantwoordelijk CDA-wethouder Eric van den Bogaard gaat het in dit geval om een complexe zaak met een grote maatschappelijke impact. “Het was een wending in het dossier. We moeten de stalderingstoets wel toepassen.” Volgens van den Bogaard is er weinig kans op een ontheffing van de stalderingsplicht voor Verhagen. “We hebben wel een stalderingsvrijstelling aangevraagd, maar of die er komt is onzeker. De provincie kon geen beslissing nemen voor 14 december.”

‘De gemeente is gewoon tekort geschoten’

Betrouwbaarheid

De hele gang van zaken stuitte veel tegenstanders van het collegevoorstel tegen de borst. Wern van Asseldonk, dissident in de fractie Team Meierijstad: “Zo ga je niet met je burgers om. We hebben al een paar keer voor de rechtbank gestaan. De gemeente is gewoon tekort geschoten. Door dit besluit staat onze betrouwbaarheid zwaar op de tocht. Die stalderingseis is onmogelijk, daar kon Verhagen nooit aan voldoen.”

‘Puur een truc om van me af te komen’

Varkenshouder teleurgesteld

Varkenshouder Thomas Verhagen is zwaar teleurgesteld in de gemeenteraad. “De gemeente wilde gewoon geen ontheffing van stalderen voor mij aanvragen bij de provincie. Uiteindelijk hebben ze dat op 5 december pas gedaan, maar wel onvolledig dus volgde er op 12 december een afwijzing door de provincie.” Verhagen denkt dat ze bewust vertraagd hebben. “Het is puur een truc om van me af te komen.”

Volgende week gaat een strijdvaardige Verhagen met zijn adviseurs om tafel om zich te beraden op vervolgstappen.

Laatste reacties

 • Vhouder

  ik ben er echt niet voor om een bedrijf van 18000 varkens te zetten maar hier wordt misbruik van regels gemaakt om de bouw tegen te houden en dat is schandalig

 • Tinus1

  Succes Thomas, voor mij hoeft zo'n grote stal ook niet, maar dit is puur onrecht.

 • John*

  Als ze nu eens bedenken hoeveel in de weg staande varkensstallen aan de randen van bebouwde kommen en natuurgebieden hiervoor verdwijnen door de overname van dierrechten krijgt zo een stal van 18.000 plaatsen met maximale emissie reductie een totaal anders perspectief. Ik zie het eerder als een gemiste kans voor de gemeente meijerestad. Misschien maar eens een wedstrijdje organiseren voor de meest in de wegstaande varkensstal, en de winnaar voorzien van een luchtwasser zodat deze stal nog zeker 20 jaar door blijft draaien. Puur als statement naar de provincie en gemeentes dat een natuurlijk proces verstoord wordt.

Of registreer je om te kunnen reageren.