Varkenshouderij

Nieuws 14 reactieslaatste update:2 jan 2018

Varkenshouder moet buren compenseren voor stankoverlast

De varkensstallen van Roel Hakvoort zorgen voor te veel stankoverlast, stelt Rechtbank Gelderland in Zutphen.

De veehouder moet daarom een schadevergoeding betalen aan drie buurtbewoners.

Hakvoort heeft een geldige milieuvergunning voor het houden van de aantallen vleesvarkens op zijn bedrijf. De rechter berekende echter dat de geuremissie afkomstig uit de stallen te hoog is.

Dit vonnis biedt volgens advocaat Valentijn Wösten mogelijkheden voor meer buurtbewoners om bezwaar te maken tegen geuroverlast afkomstig van stallen. Wösten vertegenwoordigt 17 buurtbewoners in de civielrechtelijke zaak tegen Hakvoort. De hoogte van de schadevergoedingen wordt later bepaald.

Luchtwasser niet voldoende

De veehouder gaat in hoger beroep en wil daarom geen commentaar geven op de uitspraak. Hij heeft vanwege milieueisen een een chemische luchtwasser in gebruik, maar deze reduceert de emissie van geur niet voldoende, berekende de rechter aan de hand van de dieraantallen en andere installaties in de stal.

‘Meer rekening houden met omgeving’

Advocaat Wösten daagde eerder de staat wegens tekortkomingen in de wetgeving voor stallen. “De huidige wetgeving beschermt omwonenden niet voldoende tegen de emissies. Veehouders zullen meer rekening moeten gaan houden met hun omgeving”, verwacht hij. Hakvoort heeft dat volgens Wösten onvoldoende gedaan.

Meer gelijkwaardige procedures

Wösten is overtuigd van het juridisch fundament van de rechtszaak en ziet het hoger beroep met vertrouwen tegemoet. Hij sluit niet uit dat meer van zijn cliënten een gelijkwaardige procedure zullen starten.

Laatste reacties

 • Jan-Zonderland

  De beer is los!!!
  Interessant zou zijn te weten wie er eerder waren, de stal of de buren.
  Het is overigens geen pretje als je elke dag in de stank van andermans dieren moet zitten maar hoe bepaal je een schadebedrag ? Is het niet een betere weg om samen naar een oplossing van het probleem zelf te zoeken ? Ik ben echter bang dat de buren die optie al voorbij zijn €€€

 • groot boerdam

  Het gaat helemaal meer nergens over in dit klote land!!

 • ghsmale

  Amerikaanse toestanden.
  Er zijn wel meer burgers en bedrijven die een luchtje bij zich hebben.

 • Dus een rechter die zelf niet is gaan ruiken, die zelfs geen geurmetingen ter plaatse heeft laten uitvoeren, zo'n rechter bepaalt aan de hand van een rekensommetje dat ook nog eens berekent is met getallen die aannames zijn, dat het er zo erg stinkt dat de boer een schadeloosstelling moet betalen? Het moet niet gekker worden.

 • Dus mensen zijn bereid om in de geur te wonen voor geld. Ze gaan er niet aan dood, maar hebben alleen mínder leefplezier.

 • farmerbn

  Dit gaat hopelijk ook gelden voor andere bedrijven die geur uitstoten. Denk aan bv vuilstorten van de overheid, peperkoekfabriek en rioolzuiveringscentrales. Iedereen heeft wel een buurman die stinkt dus iedereen krijgt geld.

 • boer met klompen

  Inderdaad hoe kan nu iemand in de stank willen wonen voor geld bouw een fatsoenlijke luchtwasser

 • wienbemelmans

  BEWIJST dat de boeren hier weg moeten kost wat kost,ze moeten allemaal naar
  oost Europa gaan boeren,daar is plaats meer . of er moet honger komen dan
  lopen die zelfde schreeuwers het hards naar de boer om wat te krijgen .

 • fransvanbergen

  Heeft iemand een linkje naar de Uitspraak??

 • robert1

  ECLI:NL:RBGEL:2017:6500

 • robert1

  is de verkeerde. zoek nog

 • kleine boer

  O dus nu kan de boer die ook last heeft van de buren en er iets mee doen... Te denken valt aan barbecue lucht, open haardrook ,schreeuwende kinderen , honden overlast enz enz.

 • xw

  robert maak je niet druk. nog voor het 2018 is, is iedereen het weer vergeten. zonde van je tijd. ga maar naar de top 2000 luisteren als je jezelf echt verveelt

 • oorspronkelijk

  XW
  precies cultuur opsnuiven
  in de muziek zit ook een tijdgeest wat en wanneer speelde iets
  bv
  oevre Bob Dylan
  50 R/B Rock en roll
  60 sou flower powerl
  69 b.de Groot Vietnam
  77 punk
  80 disco enz enz

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.