Varkenshouderij

Nieuws 10 reacties

Minister Schouten deelt stevige waarschuwing uit

De warme sanering van de varkenssector is heel hard nodig, betoogde landbouwminister Carola Schouten maandagavond 18 december tijdens de ingelaste POV-vergadering.

Het kabinet heeft daar zelfs € 200 miljoen voor uitgetrokken. Toch maakt ze een stevig voorbehoud.

“Wees trots op bestuurders”

“Als de mestfraude niet weg is, als daarvan weg wordt gekeken door een groot deel van de sector, moet je niet vreemd opkijken als de maatschappij ook wegkijkt van de varkenshouderij. Als u wilt dat de politiek een stap in uw richting zet, zet dan ook een stap richting de maatschappij. Geef dus je bestuurders mandaat. Wees trots op die bestuurders, want die zitten wel aan tafel bij LNV. Als zij daar niet zitten, bedenk dat er dan anderen aan tafel aanschuiven die heel andere belangen hebben.”

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  Dat notabene de minister aan een deel van de achterban van POV moet uitleggen dat de varkenshouderij zich geen verdeeldheid kan permitteren. Dit deel van de achterban moet kiezen: of deze bestuurders bij LNV aan tafel of dieractivisten bij LNV aan tafel.

 • Jan-Zonderland

  Met een warme sanering los je de mestfraude niet op, het zijn 2 veeschillend dingen. Zijn er teveel varkens ? Blijkbaar niet want er wordt voor elk varken nog steeds een afnemer gevonden. Is er teveel mest ? Nee mitst het daar verspreid wordt waar het mag. Maar er wordt gefraudeerd ? Jawel en dat is niet goed te praten maar dan moet je achter die fraudeurs aangaan en niet de vinger naar de hele sector wijzen. Het lijkt er een beetje op dat deze minister ook het gewraakte artikel in het AD gelezen heeft en op basis daarvan nu reageert. Ik vind haar een beetje wild om zich heen slaan in dit geval.

 • fietskip

  @ Bennie, is dit voor de rundvee anders dan!

 • 344412

  Voor melkvee geldt inderdaad precies het zelfde. We kunnen ons géén verdeeldheid veroorloven.

 • gradje1966@

  Pak de fraudeurs maar hart aan bij voorbeeld een beroepsverbod anders leren ze het toch niet ze beginnen onder een andere naam en gaan gewoon weer door met wat ze altijd deden

 • mtseshuis

  Totaal misplaatste oproep. Zorgen dat er minimaal reden is voor fraude, nl de normen oprekken welke voor goede landbouwpraktijk noodzakelijk zijn en kunstmest aan banden leggen! Slordig Schouten!

 • info36

  Dit ruikt naar chantage deze uitspraken. Zij moet ook weten dat strenge regelgeving fraudeurs aantrekt. Dat zal je altijd blijven houden. Wat meer flexibele regels trekt minder fraudeurs aan. Daar zit de clou.

 • Peerke1

  Dus hoe strenger de regels des te meer fraudeurs er zullen komen. Of omgedraaid zonder regels zullen er ook geen fraudeurs zijn. Alleen wat is wijsheid.

 • alco1

  Volgens mij is de enigste "fraude" de rek in de marge.

 • farmerbn

  Fraude zie je overal, in de zorg, het onderwijs en de overheid. Dat moet je gewoon aanpakken en er niet mee dreigen want dat lost niks op. Daarnaast is die fraude gewoon misbruikt om de boeren vuil weg te zetten en de warme sanering te saboteren. Er is ook fraude in het onderwijs en de leraren krijgen zonder meer extra geld.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.